Gebelikte beslenme listesi, gebelik dönemi beslenmesi, gebelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır, hamilelikte beslenme ve egzersiz, hamilelikte beslenme listeleri, hamilelik döneminde beslenme, hamileyken beslenme, gebelikte yenmesi gerekenler, gebelikte yenmemesi gerekenler, hamilelikte yenmesi gerekenler, hamilelikte yenmemesi gereken bitkiler, hamilelikte yenmesi gereken balıklar.
Gebelik bir kadın için doğal, fizyolojik bir olaydır. Gebenin beslenmesinde amaç, annenin kendi fizyolojik ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra diğer besin öğelerini depolayıp biriktirmektedir. Depolanan besinler dengede tutularak gereğinde fetüs için kullanılır.
Fetüsün normal fizyolojik büyüme ve gelişmesi bu besinlere bağlıdır. Ayrıca loğusalıkta salgılanan sütün yapımı içinde enerji ve besin öğeleri gereklidir. Gebelikte beslenme, protein ve vitaminlerden zengin çok yönlü dengeli ve karma olmalıdır. Karbonhidratlardan (şeker,un,börek vb) fazla yiyerek diğer gruplar ihmal edilmemelidir.
– Gebelerde günlük protein ihtiyacı normal zamanın 2 mislidir. (100-200 gr)
– Gebelerde günlük kalori ihtiyacı % 50 daha fazla hesaplanmalıdır. (ortalama 3000- 3500 kcal )
– Kalsiyum ve fosfordan zengin gıdalara daha çok yer ayırmalıdır (yumurta, balık, havuç, domates, süt, vs. )
– Demirden zengin gıdalar sık verilmelidir. (karaciğer, maydanoz, kimyon vs.)
– Normal ve taze gıdalarda beslenen kadınlarda ayrıca vitamin hapları alınması gerek yoktur.
– Gebe kadınlar fazla A ve D vitamini almaktan kaçınmalıdırlar.
– Önemli bir enerji ve şişmanlık kaynağı olan karbonhidratlardan da (Günde 120-140 gramdan fazla) kaçınmalıdır.
– Gebe kadınlarda diğer önemli bir nokta gıdaların mikropsuz ve zararlı kimyasal maddelerden, zirai ilaçlardan uzak ve temiz olmasıdır.
– Gebeliğin ilk 3 ayında en fazla 1 kg olmalıdır.
Gebeliğin 3 -6 ayında 3 kiloadan fazla alınmamalıdır. 6-9 ayda ise 6 kilo almak normaldir ve bütün gebelikte annenin kilosu 13 kilodan fazla artmamalıdır. Sağlıklı süren bir gebeliğin diğer önemli bir yönü de sağlıklı bir bebeğin doğmasını sağlamaktır. Gebelikte beslenme, uterustki bebeğin sağlığı kadar, annenin sağlığınıda etkilemektedir.
Gebe ve emziklilik döneminde beslenme sorunlarının başında, ekonomik yetersizlik, eğitim eksikliği ve buna bağlı olarak yapılan hatalar, kadının sosyal durumunun düşük oluşu, anne yaşının küçük olması, kadının ağır çalışma koşulları ve aile planlamasının uygulanmasıdır. Gebelikte ve emziklikte bazı besinler, inançlar nedeni ile çocukta ve annede sakatlıklar meydana getireceği düşünülerek tüketilmemektedir.
Gebelik ve hamilelik döneminde beslenmenin nasıl olması gerektiğini ve beslenme önerilerini bu konunun uzmanından dinlemek ister misiniz?
Bu yazı sagliklimisin.com tarafından gebelikte beslenme listesi, gebelik dönemi beslenmesi, gebelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır, hamilelikte beslenme ve egzersiz, hamilelikte beslenme listeleri, hamilelik döneminde beslenme, hamileyken beslenme, gebelikte yenmesi gerekenler, gebelikte yenmemesi gerekenler, hamilelikte yenmesi gerekenler, hamilelikte yenmemesi gereken bitkiler, hamilelikte yenmesi gereken balıklar konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?