Hamile hanımların yarısından fazlasında hamilelik döneminde mide yanması şikayetleri görülmektedir. Özellikle ikinci ve üçüncü trimester adı verilen 3-9 ay arasında gebelikte mide yanması şikayetleri en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Mide yanması, midede besinlerin simdirimine yarayan mide asidinin aşırı miktarda salgılanmasına verilen isimdir. Midedeki asit düzeyi çok yükseldiğinde bu durum mide ağrısı, asit reflü gibi bir takım şikayetlere de neden olmaktadır. Özellikle yemek borusu yoluyla mide asidinin ağıza gelmesi olarak bilinen asit reflü şikayetleri, hamilelikte kusma ve mide bulantıları şikayetlerinin ne önemli nedenleri arasında gösterilmektedir.
Gebelikte mide yanmasının nedenleri arasında ilk sırada gösterileni, hamilelik döneminde kadınlarda görülen hormon değişimlerinin sindirim sistemindeki kasları etkilemesidir. Bu durum ise değişik yiyeceklere karşı hassasiyet ile birleştiğinde midenin bazı besinlere karşı aşırı hassasiyet göstermesine neden olabilir. Ayrıca gebelik hormonları alt özafagal sfinkter kasları (mide ile yemek borusunun birleştiği bölgedeki yuvarlak kaslar) gevşemekte ve zaten aşırı miktarda üretilen mide asidinin yemek borusuna kaçmasına neden olmaktadır. Diğer yandan rahimin hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genişlemesi nedeniyle mideye doğru baskı artmakta ve mide sıvısının mideden kaçması kolaylaşmaktadır. Bu durum her ne kadar nadiren olsa da hamilelikte mide ağrısı ve mide yanması şikayetlerine neden olabilir.
HAMİLELİKTE MİDE YANMASI TEDAVİSİ VE MİDE YANMASI NASIL ÖNLENİR?
Mide yanmasını önlemek veya en azından azaltmak bebeğin gelişimi ve beslenmesi ile de yakından ilişkilidir. Beslenemeyen anne adayı bebeğini tam anlamıyla besleyemez ve bebek gelişimi sağlıklı bir biçimde sürdürülemeyebilir. Bu nedenle gebelikte mide yanmasına çözüm amacıyla aşağıdaki önerileri uygulamak faydalı olacaktır.
- 3 ana öğün beslenmek yerine hamilelikte öğün sayısını 6-7 ye çıkartın ve bu öğünlerde sık ama az yiyecekle beslenin. Tıka basa karnınızı doyurmayın.
- Yemeklerinizi çiğneyerek ve yavaşça yiyin
- Kızarmalardan, baharatlı yağlı yiyeceklerden uzak durun. Bu yiyeceklerin mide ile yemek borusu arasındaki kasları gevşetici etkisi olduğu bilinmektedir. Bu da hamilelik döneminde mide yanması riskini ortaya çıkmasını güçlendirebilir.
- Yemek sırasında aşırı sıvı tüketiminden kaçının. Tek seferde çok su içmek asit reflü ve mide yanması şikayetlerine neden olabilir.
- Yemekten sonra uzanmayın
- Yatakta başınız yüksekte ayaklarınız baş hizasına göre daha aşağıda olsun. Yada omuz bölgesine yastık yerleştirerek uzanırken mide asitlerinin ağzınıza gelmesine engel olabilirsiniz.
- Doktorunuza, hamilelikte kullanılabilecek mide yanması ilaçları hakkında sorun. Bir takım mide yanmasına iyi gelen ilaçlar doktorlar tarafından hastalara kullanımı konusunda izin verilebilmektedir.
- Rahat giysiler giyin. Dar giysiler mide ve karın bölgesine tazyiği artırır ve mide yanması sebebi olabilir.
- Kabızsanız hemen kabızlığa iyi gelen yiyecekler tüketin ve kabız olmamaya çalışın.
Mide yanması devam ederse doktora görünün. Doktor sizlere iyi gelecek bir takım ilaçlar verebilir. Hamilekte görülen mide yanmaları genelde doğumdan sonra kendiliğinden geçer.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?