Gebelikte Gıda Zehirlenmesi

Gebelikte gıda zehirlenmesi belirtileri, gebelikte gıda zehirlenmesi bebeğe zarar verirmi, hamilelikte gıda zehirlenmesi, hamilelikte besin zehirlenmesi belirtileri, gebelikte besin zehirlenmesi.

Beslenme gebelik döneminin tamamında önemli. Özellikle sıcaklardan dolayı yiyecekler çok çabuk bozulabilir. Bu yüzden zehirlenmelerle çok sık karşılaşılır. Bazı gıdalar yoğun oranda mikroorganizma içerdiğinden hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı açısından tehlikeli olabilir.

Gebelikte gıda zehirlenmesi bebeğinizi ciddi olarak etkileyebilir.Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açıyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamülleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Besinlerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özenin gösterilmemesi, besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Besin zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerle oluşuyor. Besinler ve içecekler infeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya toksit maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden oluyorlar.

Gebeler Besin Zehirlenmesinde Nasıl Tedavi Edilirler

İlk yapılması gereken hemen bir hastaneye başvurup bir dahiliye ve kadın doğum uzmanına muayene olmaktır. Yapılacak kan ve dışkı tahlilleri ile birlikte bebekte ultrasonografi ve eğer haftası müsait ise NST ile de değerlendirilir. İshal tedavisinde iki önemli ilke vardır: Birincisi , ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması, ikincisi, beslenmenin sürdürülmesidir.

Besin zehirlenmelerinin tedavisinde sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine konması temel prensip olarak kabul edilmektedir. Ağızdan dehidratasyon tedavisi ile kaybedilen sıvının yerine konulmaya çalışılmaktadır.Şayet bulantı, kusma, şiddetli ise sıvı kaybı bulguları mevcut ise parenteral sıvı tedavi uygulanır. İshal tablosunda ağızdan beslenme kesilmemelidir. Spazmotik ağrı giderici ilaçların ishal tedavisinde yeri yoktur. Bakterilere bağlı besin zehirlenmeleri sonucunda oluşan ishalin en temel tedavisi bakterilerin dışkıyla atılması olduğundan ishalin kesilmesi için kullanılan ilaçlar sakıncalı olabilir. Bunun yerine anne adayının gerekirse serum şeklinde verilen sıvılarla ve sindirim sistemini tahriş etmeyen gıdalarla desteklenmesi ve ishalin geçmesinin beklenmesi en önemli tedavi yoludur. Çoğu ishal bu tedaviye yanıt verir ve kramplar ve aşırı dışkılama ortadan kalkar. Bebek bu durumda ishalden ve tedaviden olumsuz etkilenmez. Klinik bulgular ile düşünülen bakteriyel enfeksiyona eğer dahiliye ve kadın doğum uzmanı uygun görürü ise bebeğe zararı olmayacak uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Başlangıçta yapılan dışkı kültürleri ile tabloya yol açan bakteri tanısının konulması mümkün olabilir.

Önerilen İçerik :   Gebelikte Vajinal Ultrason

Dikkat edilmesi gereken noktalar

-Ellerin sürekli temiz tutulması
-Mutfak gereçlerini tekrar kullanırken iyice yıkayın,
-Çiğ et kullanırken diğer yiyeceklere temas etmemesine dikkat edin
-Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın,
-Konserve kutularında paslanma varsa kullanmayın,
-Pastörize edilmemiş süt içmeyin ,
-Dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin
-Buzluktan alıp erittiğiniz bir gıdayı ikinci kez kesinlikle dondurup kullanmayın,
-Yemeklerin sadece yiyeceğiniz kadarını ısıtın,
-Kullanma tarihi geçmiş ürünleri asla kullanmayın,
-Restoranlarda önceden pişirilip bekletilen yiyeceklerden uzak durun.
-Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin.
-Evde hayvan besliyorsanız mutfağa girdirmeyiniz ve temizliğine dikkat ediniz.

Bu yazı sagliklimisin.com tarafından gebelikte gıda zehirlenmesi belirtileri, gebelikte gıda zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi, hamilelikte gıda zehirlenmesi, hamilelikte besin zehirlenmesi belirtileri, gebelikte besin zehirlenmesi konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir