Ramazan geldi hoş geldi!!!
Ve tabii ki diyet sürecindeki herkes için acaba kilo alır mıyım korkuları da baş gösterdi.
Ramaza ayı tüm bedenimizin bir dinlenme sürecidir.Organlarımız doğal olarak bir yavaşlama sürecine geçer.Tüm gün en az 3 öğün olan beslenme düzenimiz yerine 2 öğüne bırakır.
Özellikle hamur işleri ve yağlı gıdaların tüketiminin arttığı bir sürec olarak görürüz çoğu zaman.
Uzun bir açlık süresi ardından hızlı yenilen ağır yemekler sonucu Ramazan kaçınılmaz olarak kilo alınan bir ay olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aksine Ramazan ayı sağlıklı beslenilerek geçirilebilecek güzel bir ibadet ayıdır.Ağır ve yağlı yemekler yerine sağlıklı seçimler yapmak bizim elimizdedir.
İftar sonrasında ve iftarda yeterli sıvı ve protein,karbonhidrat alımının sağlanması ile Ramazan ayı rahat geçirilebilmektedir.
Ramazan ayının bilinen en önemli özelliği bol ve çeşitli yemek kültürüdür.Elbetteki bu yemek çeşitliliğinin içinde tatlılar ve et yemekleri önemli bir yeri işgal etmektedir.
Bu yemek çeşitliliğinin içinde uzun süreli, bir açlıktan ve düşük kan şekerinden sonra yenilen tatlı ve yağlı yemekler kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olmakta ve sofradaki her şeyi tüketme arzusuyla karşımıza çıkmaktadır.
Bu tüketim elbette çok büyük riskler ve yanlışlar içermektedir.Şöyle ki; bir anda yüksek enerjili ve yüklü miktarlarda besin alımı başlamasıyla kan şekeri hızla yükselmekte ve sonrasında yorgunluk ve baş ağrısı nüksetmektedir.Bu sebeple Ramazanda da doğru beslenme çok önemlidir.
Beyne tokluk hissi yemek alımından 20 dk sonra ulaşmaktadır.
Ramazanda beslenme için örnek bir menü şöyle oluşturulabilir.
İftarda bir bardak ılık su ve 2 adet hurma tüketerek kan şekerinin dengelenmesi saglanabilir.ardından 5 dklık bir ara verildikten sonra 2 kepçe çorba ve ardından etli bir yemek tüketilebilir.
İftar ardından 20 dk sonra bir yürüyüş metabolizmanın dinlenmesi için iyi gelecektir.
Ve iftar sonrası 2 saat sonra bir ara öğün yapılarak yine denge sağlanmalıdır.bu ara öğünde hafif bir sütlü tatlı veya meyva tercihi kullanılabilir.
İftar ve sahur arasında mutlaka 2,5-3 litre kadar su içilmesine dikkat edilmelidir.Sıcak yaz günlerinde vücudun susuz kalmaması için bu gereklidir.
Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir.
Sahur da ise mutlaka protein den zengin bir beslenme tercih edilmelidir.Peynir,yumurta,yoğurt tarzında hafif ancak protein açısından zengin besinler yenmelidir.Özellikle Ramazan pidesi tüketiminde ise tadımlık tercih edilmeli,pideyle yüklü bir beslenme tercih edilmemelidir.
Ramazan ayı dikkat edildiği takdirde kilo alımıyla değil, sağlıklı beslenmeyle geçirilebilecek bir ay olarak tamamlamamız mümkündür.
Ramazanı sağlıkla ve huzurla tamamlamamız dileklerimizle…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?