PROTEİN DİYETİNİN ZARARLARI SAKINCALARI PROTEİN DİYETİ YAN ETKİLERİ NELERDİR
Günümüzde protein diyetleri adeta mucize yaratan diyetler olarak lanse ediliyor. Piyasadaki bir çok diyet programı, örneğin atkins diyeti, karbonhidrat sayma diyeti, içen adam diyeti (Drinking Man’s Diet) ve daha bir çok diyet programı aslında protein diyetinden başka bir diyet değildir. Bu tür diyet listeleri incelendiğinde yoğun oranda proteinin tüketimi, örneğin et, balık, süt ürünleri, yumurta vb hayvansal gıdaların tüketimine dayandığı görülmektedir. Bu diyetlerde karbonhidratlı besinler neredeyse ya tamamen yasaktır. Ancak istisnai olarak marul, salatalık, üzüm, çilek gibi az miktarda karbonhidrat ihtiva eden besinlerin tüketimine izin verilmektedir.
Protein diyetleri genelde şu prensiplere dayanır:
Karbonhidrat, vücudun en önemli enerji kaynağıdır.
Şayet bedenimiz bu birincil enerji kaynağından mahrum kalırsa bu durumda enerji ihtiyacını karşılamak için yağ yakar. Bu da vücuttaki yağ stoklarının azalması ve kilo verme, zayıflama olarak sonuç verir.
Protein Diyeti İşe Yarıyor Mu??
Evet, her diyet gibi protein diyeti de kilo vermeye yardımcı olur. Ancak bu zayıflama sevdası karşılığında bedensel olarak oluşan bir takım maliyetler ve zararlar vardır. Bu yan etkiler ve zararlar bazen diyeti yapan kişinin ölümüne bile neden olabilir.
Peki protein diyeti uygulamanın bedenimize olan maliyeti nedir?
Vücudumuzun enerji kaynağı olan karbonhidratı içeren besinleri tüketmediğimiz takdirde neler olur bunu inceleyelim:
Vücut yaşamak için enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun için karbonhidrat gereksinimini karşılayamaz ise bu durumda alternatif enerji kaynaklarına yönelir. Protein ve yağ ise bu alternatiflerdir.
Vücut aniden yağ ve protein yakmaya başladığında bu kimyasal reaksiyonun bir yan maddesi olan keton açığa çıkar ve vücutta birikir.
Keton zararlı bir maddedir ve karaciğer, böbrekler gibi hayati organların iflas etmesine neden olabilir. Vücutta biriken keton asidik bir özelliğe sahiptir ve vücudun asidoz bir hale geçmesine sebep olur.
Bu asidik durum ve keton seviyesi kanda tehlikeli seviyelere ulaşırsa diyeti yapan kişide insülin eksikliği olan bir diyabet hastasındaki benzer koşullar oluşur ve kişiyi komaya ve hatta ölüme götüren bir sürece neden olabilir.
Protein diyetinin diğer yan etkileri nelerdir?
Hoş olmayan ağız ve vücut kokusu, Eğer sürekli proteinli gıdalar tüketirseniz bu durumda etçil hayvanlardakine benzer bir koku salgılanır. Bunun nedeni proteinin parçalanması esnasında ortaya çıkan keton maddesidir. Keton vücutta biriktikçe ter bezleri vasıtasıyla bu koku vücut dışına çıkar.
Tansiyonun yükselmesi riski de protein diyetinin zararları arasındadır. Özellikle hayvansal proteinler aynı zamanda doymuş yağlar, kolesterol ve hayvansal yağlar bakımından da oldukça zengindir. Kanda kolesterol, trigliserit ve benzeri kan yağlarının oranının artması ise kanser riskini artırmaktadır.
Kas kaybı da protein diyeti listelerinde görülen genel bir sağlık sorunudur. Zayıflama diyetlerinin sağlıklı veya sağlıksız olmasının ölçütlerinden birisi olan diyet sonrası vücuttaki kas dokusunun korunması protein diyeti sonrasında pek mümkün olmamaktadır. Bunun nedeni ise protein diyetlerinde vücudun enerji ihtiyacını gideren karbonhidratlı besinlerin gereğinden az tüketilmesidir. Vücut ta bu durumda proteini enerji ihtiyacını sağlamak için kullanmaktadır.
Vitamin ve mineral eksikliğinden ortaya çıkan hastalıklar da protein diyetinin sebep olabildiği bir diğer yan etkidir. Protein diyeti esnasında doğal olarak meyve ve sebze tüketimi kesildiği için vücudun ihtiyacı olan antioksidanlar, vitaminler, beta karoten, C vitamini, vücudu koruyan bioflovanidler, bir takım mineraller hiç tüketilememektedir. Diğer yandan karbonhidratın da protein diyeti programlarında çok az bulunması vücudun tahıl tüketememesinden kaynaklı bir takım yoksunluk şikayetleri ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilmektedir. Özellikle tahıllarda bolca bulunan B ve E vitamini eksiklikleri insan sağlığını ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyebilmekte, gençlerde büyümeyi durdurmakta, yetişkinlerde ise bağışıklık sistemini iyice zayıflatarak hastalıklara karşı bünyenin zafiyet içerisinde olmasına sebep olmaktadır.
Kabızlık ta protein diyetinin zararları arasında dikkat çeken bir sağlık sorunudur. Karbonhidratlı besinlerde ve meyve, sebze, tahıl ve hububat ürünlerinde bolca bulunan diyet lifleri protein diyeti yapanlar tarafından hiç tüketilemez. Bu da sindirim sisteminin kabızlık problemi ile karşı karşıya kalmasını kaçınılmaz hale getirir. Sindirim sistemindeki bu sorunlar ise ileride divertikülit, irritabl bağırsak sendromu, ve hatta barsak kanserine karşı bünyeyi daha hassas hale getirebilir
Protein diyetleri zararlı mı? İşte ispatı:
Protein diyetlerine dikkat ederseniz hemen hepsi sağlığa faydalı olduğunu savunurlar. Ama ne hikmetse hiç bir protein diyeti programı veya diyet kitabı da bu tür diyetlerin 10-14 günden daha fazla yapılmasını asla tavsiye etmez. Şayet protein diyetleri sağlıklı ve kalıcı bir beslenme sistemi öngörseydi bu diyet listelerinin çok daha uzun süre ve hatta yaşam boyu uygulanması tavsiye edilirdi. Elbette protein diyetlerini tasarlayanlar ve protein diyeti kitaplarının yazarları bu diyetlerin bir takım zararları ve yan etkileri olduğu hususunda hemfikirdir. Bu nedenle kitaplarında genellikle protein diyetinin yan etkilerinden kısaca bahsederler. Şayet diyeti uygulayanın sağlık problemleri baş gösterir ise bu durumda yapılacak savunma çok basittir. Hemen sizin diyeti çok uzun süreyle uyguladığınız yönünde bir savunma ile karşılık verirler.
Protein diyetine alternatif zayıflama yöntemleri varmı?
Yüksek orandaki protein diyetleri yerine kilo vermek için yapılabilecek sağlıklı zayıflama yöntemleri elbette mevcuttur. Protein diyetinin alternatifleri arasında en iyileri az yağ, yüksek diyet lifi ve yüksek karbonhidrat ile diyet programı uygulamalarını savunan ve metabolizmayı hızlandırmak için diyet ile birlikte kardiyo egzersizleri yapılmasını öneren kombine diyet programlarıdır. Bir zayıflama diyetinin sağlıklı mı sağlıksız mı olduğuna karar verirken diyet listesinde tam tahıl ürünleri, işlemden geçirilmemiş tahıllar, taze meyve, süt ürünleri, taze sebze olup olmadığına bakmak yeterlidir. Şayet bunlar var ise ve işlenmiş yağlar diyet programında minimal düzeyde ise o diyet sağlıklı zayıflama diyeti olarak adlandırılabilir.
Diyet yaparken bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise diyet listesindeki salatalarda çok az düzeyde veya mümkünse hiç yağ kullanılmamasıdır. Salataya tat vermek için ise haşlama patates kullanılması faydalı olabilir. Ayrıca diyet listesindeki kırmızı ve beyaz etin yağsız olması önemlidir. Yoğurdun da yağı alınmış olması kilo vermeyi kolaylaştıracaktır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?