Zarif bir şekilde yaşlanmak, cilt bakımı rejimlerimizden elde etmeyi beklediğimiz en önemli sonuçlardan biridir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenin yanı sıra, kişi zarif bir şekilde yaşlanmalıdır. Hiç kimse yaşlı görünmek istemez, ancak yaşlanma süreci üzerinde hiç kimsenin kontrolü yoktur. Vücudunuzun bazı bölgelerinde renk değişikliği veya koyu lekeler yaşıyorsanız çevresel faktörleri suçlayabilirsiniz. Ancak, bunun temel nedeni melanindir.
Cilt vücudumuzun en büyük organıdır ve hiçbir şey bizi cilt bakımı hedeflerimize ulaşmaktan daha fazla memnun etmemelidir. Kusursuz, lekesiz ve lekesiz bir cilde sahip olma arayışımızda sık sık çareler veya tedaviler deneriz. Bu sonuç genellikle yamalı cilt, koyu lekeler ve göz altı lekeleri gibi sorunlardan etkilenir. Ancak, aşırı melanin pigmentasyonu cilt bakımı hedeflerimizle aramızda duran bir bariyerdir.
Vücuttaki Melanin Türleri
Genel olarak, vücuttaki üç tip melanin farklı vücut bölgelerine renk katar. Şimdi bunlara bir göz atalım:
Eumelanin
Melanositler tarafından üretilen iki tür Eumelanin vardır: kahverengi renkli ve siyah renkli. Kahverengi veya siyah saçlı kişilerde farklı miktarlarda kahverengi ve siyah melanin bulunur.
Nöromelanin
Bu melanin türü büyük ölçüde nöronların rengini kontrol eder.
Feomelanin
Bu melanin türü, dudaklar veya tırnaklar gibi vücudun pembemsi kısımlarına renk verir.
Melanin Seviyesinin Artmasına Ne Sebep Olur?
Güneşe uzun süre maruz kalmak yaygın olarak bilinen bir neden olsa da, aşırı melanin seviyeleri için suçlanacak başka nedenler de vardır. Cilt pigmentasyonu (melanin) üretiminde artışa yol açan diğer faktörlerden bazıları şunlardır:
- Yaşlanma
- Hormonal Dengesizlikler
- Cilt Enflamasyonu
- Malnütrisyon (vitamin eksikliği)
- Hamilelik
- Addison hastalığı – Yüz, boyun ve ellerde hiperpigmentasyona neden olan nadir bir endokrin hastalığı.
- Stres
- İlaçlar
- Tavsiye edilmeyen yaşam tarzı alışkanlıkları
- Kimyasal olarak zenginleştirilmiş ürünler kullanmak

Ciltteki Melanin Nasıl Azaltılır?
Çeşitli nedenlerden dolayı vücutta aşırı melanin üretimi teşvik edilebilir. Ancak vücuttaki bu birikintiler, doğal ilaçları tercih ederek ve diyet alımını değiştirerek cildin koyulaşmasına neden olur.
Ayurvedik Tedaviler
Vücuttaki melanin seviyelerini korumak için Chandan, Sita ve Manjishta gibi Ayurvedik bitkileri tercih etmeniz tavsiye edilir. Bu bitkiler, tirozinaz enziminin ciltte aşırı melanin üretmesini durduran doğal özelliklerle yüklüdür.
Yoga ve Egzersiz
Meditasyon ve fiziksel egzersizler cilt parlaklığı için en etkili yöntemlerdir. Yoga ve egzersiz, kan dolaşımınıza oksijen tedarikini artırarak kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, cildi detoksifiye ederek ciltteki kirleri temizler ve cildin koşullarını dengeler. Surya Namaskar, Pranayama ve Shavasana gibi Yoga pozlarını deneyebilirsiniz.
Su Tedavisi
Yaşayan her vücut, biyolojik süreçlerinin temel sağlığını korumak için yeterli su alımına ihtiyaç duyar. Organlara oksijenli kan gitmesini sağlar ve toksinleri sistemden uzaklaştırır. Cildinizi nemli tutmak, parlak ve sağlıklı bir cilt için her zaman çok önemlidir. Hormonları dengeler ve ciltteki melanin pigmentini tetikleyen faktörleri düzenler.
Reçetesiz Topikal Tedaviler
Reçetesiz satılan bazı tedaviler de işe yarar. Retinoidler, Kojik Asit, C Vitamini, Glikolik Asit gibi bileşenler içeren OTC kremleri ve merhemleri arayabilirsiniz. Tirozinaz enziminin etkisini nötralize etmeye yardımcı olurlar.
Hiperpigmentasyon ve lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Dut Özleri, Meyan Kökü Özleri, Papatya Çiçeği Özleri ve C Vitamini ile yüklüdür, hiperpigmentasyon tedavisinde iyi çalışır. Ayrıca lekeleri ve sivilce izlerini düzeltir, hiperpigmentasyonu azaltır ve cilt tonunu eşitler.
Daha İyi Diyet Alımı
Melanin nedeniyle oluşan pigmentasyonu azaltmak istiyorsanız, besleyici yiyecekler yemelisiniz. Domates, Süt, Yumurta, Peynir, Havuç, Yoğurt, Yulaf ezmesi, Zencefil, karpuz, kivi, papaya ve kuru meyveleri diyete eklemek en iyisi olacaktır. Vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketmek daha hızlı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?