Prof. Dr. Sedat Köse Açıklıyor…
Ritim bozukluğu kalpte hangi hastalıkların haberidir, Ablasyon tedavileri nasıl yapılır: bazen hiçbir sebep yokken aritmi yaşanır ve tedavi gerekmez.
Dakikada 60 ile 100 atış yapan kalp ritminde düzensizlik yaşanmasına aritmi denilmektedir. Çok yavaş atışlar brakardi, çok hızlı atışlar taşikardi ya da düzensiz kalp atışları şeklide görülür.
Aritmi Belirtileri
Aritmi bazı kişilerde hiçbir belirti vermezken bazı hastalarda çarpıntı, bayılma, baş dönmesi ve bayılma benzeri şikayetlerle ortaya çıkar. Göz kararması ya da sersemlik hissi de kalp ritim bozukluğu hastalarında görülmektedir. Fakat bu belirtileri taşımanız aritmi hastası olduğunuzu kanıtlamaz. Kesin tanı için EKG, EKO ve EPS benzeri testlerin yapılması gerekir. Ritim bozukluğu kalpte hangi hastalıkların habercidir: kalp damar tıkanıklığına işaret eder. Gerekli testler ardından uygun tedai yöntemi belirlenir.
Aritmi Teşhisinde EKG Yöntemi
Şeker hastalığı veya hipertansiyon benzeri sağlık problemlerinin göstergesi olan aritmi/ ritim bozukluğu çeşitli yöntemlerle belirlenir. Fiziki muayeneye ek olarak yapılan EKG benzeri testler kesin teşhis sağlar. Ritim bozukluğu kalpte hangi hastalıkların habercidir: kalpteki damar tıkanıklığına işaret eden hastalık için EKG testleri önemlidir.
Acısız olan EKG, kalbin kan pompalamasında önemli olan elektriksel sinyallerin takibini sağlayan ve anlık ölçümleri grafik haline getiren bir yöntemdir. Bu teşhis yönteminde ön hazırlık yapılmaz, kol ve boyun aksesuarları çıkarılarak göğüs- kol- bacaklara takılan elektrotlarla ölçüm yapılmaktadır.
Aritmi Tedavisinde Ablasyon
İlaç tedavisinin sonuçsuz kaldığı veya hastalarda ciddi yan etkilere sebebiyet verdiği zaman kullanılan alternatif Ablasyondur. Ablasyon tedavisi;
- Kalp ritim bozukluğunu kalıcı şekilde yok eden bu yöntemde kasık ya da boyundan özel tel yardımıyla tedavi uygulanır.
- Yumuşak olan bu teller kullanılarak kalbe ulaşılır ve sorunlu olan kısım yakılır ya da dondurulur.
- Ablasyon tedavileri nasıl yapılır: kateter ablasyon tedavisi sırasından telin giriş bölgesine lokal anestezi uygulanmaktadır.
Yoğun acı hissedilmeyen ve yan etkisi olmayan bu tedavi şeklinde hastalar bir gün sonra normal yaşantılarına dönerler. Prof. Dr. Sedat Köse tanı, tedavi ve iyileşme sürecinde hastalara en uygun alternatifleri sunarak kısa sürede normal hayata katılmalarını sağlar. Aritmi hakkında merak ettikleriniz için lütfen https://www.sedatkose.com/aritmi/ ziyaret ediniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?