Saçınız mı dökülüyor ?
Günümüz dünyasında özellikle erkeklerin yaşadığı saç dökülmesi, kelliğe kadar giden geniş bir spektrumda görülmektedir. En sık neden ise genetik faktörler olup stres ikinci planda yer alır. Kadınların yaşadığı saç dökülmeleri ise sıklıkla demir eksikliğinden kaynaklanıyor. Vitamin çeşitlerinden özellikle B vitamin eksiklikleri de saç dökülmelerine hatta kelliğe yol açabiliyor. Her yıl milyonlarca insanın saç ekimi yaptırdığı bir dünyada kelliğe kalıcı bir çözüm var mı? Uzmanların bu soruya verdikleri yanıt ise oldukça merak uyandırdı. Öncelikli olarak saç dökülmesine sebep olan etken her ne ise bu durum ortadan kaldırılmalıdır. Erkeklerde genetik faktörler en sık neden olarak görülse de D vitamini eksikliği ya da günlük hayatta yaşanılan stres durumları, kelliğe kadar giden bir tabloya yol açabiliyor.
Çare Saç Ektirme Mi?
Saç dökülmesi yaşayan milyonlarca insan soluğu saç ektirme merkezlerinde alıyor. Sorunun kesin çözümüne yoğunlaşmak yerine saç ekimi yaptırmak mantıklı değildir. Hipotiroidi ya da çeşitli sistemik hastalıklardan kaynaklı olabilen saç dökülmeleri için uzman doktorlardan yardım almakta fayda var. Dermatoloji kliniklerine gidip sorunun çözümüne yönelik laboratuvar incelemelerinin ardından hekiminiz size gereken tedaviyi uygulayacaktır.
Saç Dökülmesi Nedenleri
Kadın ve erkek cinsiyetinde saç dökülmesine neden olabilen etkenler oldukça farklıdır. Ancak genel anlamda bakacak olursak sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Genetik Faktörler
Erkeklerde saç dökülmesinin en sık nedeni genetik olsa da kadınlarda durum aynı değildir. Genellikle erkek tip saç dökülmesi olarak adlandırılan bir tabloya yol açar ki sebebi sıklıkla testesteron eksikliğidir. İlerleyen yaşlarda kelliğe yol açabileceği için süreci uzatmak adına mezoterapi ya da PRP tedavilerinden faydalanmak gerekebilir.
- Deri Sorunları
Saçkıran gibi deri hastalıkları sıklıkla saç dökülmelerine neden olmaktadır. Liken hastalığı, mantar enfeksiyonları, akneler ve egzema gibi durumlar saçın ortalama ömrünü kısaltarak dökülmelere yol açar. Günde 50-100 taneden fazla saç dökülmelerinin sebebi deri enfeksiyonları olabilmektedir.
- Yanlış Beslenme
Düzensiz ve dengesiz beslenme aşırı kanlanmaya sahip olan saçlarda dökülmelere neden olabilmektedir. Sonuçta saç folikülleri de canlı bir yapıdır ve beslenmesini kan damarları ile sağlamaktadır. Yanlış beslenme saç büyümesini bozacak ve kısa sürede dökülme problemi yaşayacaksınız.
- Hormonal Bozukluklar
Özellikle kadınların saç dökülmesi sonucu ile karşılaştıkları hormonal bozuklukların tedavisi mutlaka uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Doktorunuz size gerekli olan fizik muayene ve laboratuvar tahlillerini uygulayacak ve hirsutizm ile birlikte görülen hormonal dengesizliğinizin asıl nedenini ortaya koyacak, tedaviye başlayacaktır.
- Vitamin Eksiklikleri
B ve D grubu vitaminlerin yanı sıra folik asit ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açmaktadır. Saçların ortalama 1 yıl süren büyüme evrelerinden sonra duraklama evresine geçmelerini kolaylaştıracak ve sonuçta saç dökülmes hızını artıracaktır.
- Sistemik Hastalıklar Ve Kemoterapi
Hipotiroidi, romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, böbrek hastalıkları, diabetes mellitus, hipertansiyon gibi sistemik hastalıkların yanı sıra kanser sonucunda gerçekleştirilen kemoterapi ve radyoterapi süreçleri de saç dökülmelerine ve hatta kelliğe yol açmaktadır. Yanlış kullanılan doğum kontrol hapları ya da aşırı tüketilen ilaçlar saç foliküllerinin büyümesine izin vermeden dökülmelerine sebep olmaktadır.
- Stres ve Kozmetik Ürünlerin Yanlış Kullanımı
Günlük hayatta yaşanılan aşırı stres ve özellikle kadınların kullandığı kozmetiklerin aşırı tüketimi saç dökülme sorunlarına yol açar. Kimyasal yapılarının saç foliküllerine zarar vermesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı’ndan onay almamış kozmetik ürünlerini kullanmak son derece sakıncalıdır.
Saç Dökülmelerine Mucizevi Çözüm
Özellikle erkeklerin yaşadığı saç dökülmeleri erkek tipi hormonal bozukluklar ile karşımıza çıkmaktadır. Erkek tipi saç dökülmelerinde hastalar sıklıkla önce saçlarının inceldiğini hisseder ve zamanla arkaya doğru gelişen bir saç dökülmesi problemi yaşarlar. Uzun bir sürece yayıldığı için genellikle ilk aşamada fark edilmez. Fark edildiğinde ise uzman hekimler tarafından gerekli incelemelerin başlatılmasının ardından uygun tedavi yöntemleri tercih edilir. Sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri;
1. İlaç Tedavisi
FDA onaylı ilaçların etken maddesi minoxidil, finasterid gibi bileşiklerdir. Yeni başlamış saç dökülmelerine engel olmakla birlikte önlerde yaşanan saç saç kayıpları için pek bir faydası yoktur. Eğer saç kökü tamamen dökülmüş ise bu durumda da ilaç tedavisi işe yaramayacaktır.
2. Saç Mezoterapisi
Saç derisine 1 cm aralıklarla ve bir enjektör yardımıyla saçın büyüyebilmesi için vitamin, mineral, antioksidan gibi maddelerin enjekte edilmesi esasına dayanır. İnsanlar arasında oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Erkek ve kadınlarda başarı ile uygulanan saç mezoterapisi, 5’er gün ara ile ortalama 10 seansta bitmektedir. İşlem esnasında ağrı, sızı gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz ve saçlarınız eski canlılığına kavuşuyor.
3. PRP Yöntemi
Saç dökülmelerinde mucizevi yöntemlerden olan PRP tedavisi, kişinin kendi kanındaki trombositleri ayrıştırma işlemine dayanır. Kanda bulunan fibroblastlar saç köklerine enjekte edilir ve saç foliküllerinin büyümesine yardımcı olur. PRP yöntemi özellikle genetik faktörlerden kaynaklı saç dökülmelerine çok iyi gelmektedir.
4. Saç Ekimi
Özellikle erkek tipi saç dökülmesi yaşayanların tercih ettikleri saç ekimi yöntemi, en kalıcı ve kesin tedavi olarak kabul edilmektedir. Özellikle testesteron hormonu eksikliğinden kaynaklı dökülmelerde saç folikülleri etrafında bulunan hücreler zamanla hormon eksikliğinden dolayı canlılığını kaybeder. Uzmanlar böyle hastalarına saç ekimi yöntemini tavsiye etmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?