Korona (corona) virüsü aslında kuşlarda ve memeleri hastalıklara neden olan coronaviridae ailesinin iki alt ailesinden birini oluşturan virüstür. İnsanlarda genelde ciddiyeti olmayan ama ölüm riski bulundurma solunum yolu enfeksiyonuna, ineklerde ishal, tavuklarda da insanlar gibi üst solunum yolu hastalığına yol açar.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019 yılında nCoV denilen virüse ilk defa Çin’in ortalarında Hubei şehrinin merkezi olan Wuhan’da rastlandı. Corona virüsü dünyada çok sık görülen bir virüs türü değildir. Ancak insana bulaştığı zaman ölüm gibi bir sonucu olabiliyor. Corona virüsü uzun süreli olan yakın temaslarda bulaşıyor ve bağışıklık sistemini çökertiyor.
İnsanlarda görülen soğuk algınlığı hastalığının önemli bir noktasında corona virüsünün sorumlu olduğu düşünülüyor. Corona virüsünde ateş ve bademciklerin büyümesi gibi belirtiler vardır. Kış aylarında ve erken baharlarda soğuk algınlığına yol açıyor. Bunların dışında ise corona virüsü zatürre ve bronşite sebep olabiliyor.
Corona virüsünün bilindiği kadarıyla 5-15 gün arası kuluçka süresi vardır. Ağrı, ateş, titreme, solunum yüzeyselleşmesi, öksürük, kusma, boğaz ağrısı, karın ağrısı gibi belirtileri vardır. Corona virüsünün belirlenmiş bir tedavisi yoktur. Geniş spekturumlu antibiyotikler, antiviraller, renal replasman tedavisi ile tedavi edilmeyi deniyorlar. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış herhangi bir aşısı da yok. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Yemen, İran, Ürdün, Umman, Lübnan gibi ülkelerde gözüküyor ve bu ülkelere son 15 gün içerisinde yapılan seyahatler ile geçebiliyor.
Genelde üst solunum yolu hastalıklarının semptomları olan burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateşlenme, öksürme gibi semptomları vardır ancak bazı durumlarda zatürre, bronşit tarzında alt solunum yolu hastalıklarına da yol açabiliyor. Kalp-akciğer hastalığı olan ve bağışıklık sistemi yetersiz olan, yaşlı kesimlerde daha çok görülüyor. Normal şartlarda klinik bulgular az olduğundan laboratuvar testleri çok sık kullanılmıyor ancak gereken durumlarda serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu gibi testler yapılabiliyor.
Corona virüsü farklı canlılarda farklı hastalıklar olarak ortaya çıkıyor. Corona virüsü kış aylarında daha sık görülüyor ve özellikle alt-üst solunum yolları, mide, barsak ve sinir sistemi, karaciğer gibi organları etkiliyor. Soğuk algınlığı gibi öksürme, hapşırma gibi durumlarda havaya saçılan virüsün vücuda alınması, enfekte materyale dokunulmasından sonra ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabiliyor.
Corona virüsüne yakalananlar genelde hafif seyrettiğinden dolayı ilaç tedavisine pek gerek duyulmadan iyileşebilir. Ancak bazı semptomları azaltmak ve hastanın hastalığı rahat atlatmasını sağlamak için ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük hapı ya da şurubu ve bol sıvı desteğiyle birlikte dinlenme öneriliyor. Corona virüsü dışında hastalığı olanlar ya da virüsten dolayı durumu ağır olanlar hastanede yatarak tedavi görebiliyor.
Corona virüsüne yakalanmamak için kullanılan bir aşı yoktur. Genel önlemler alarak yani sık el yıkamak, antiseptik sular ile, hasta kişilere temasta bulunmayarak riskini azaltabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?