Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı nedir? Elbette genlerin, bilim ve tıp alanındaki ilerlemelerin bununla çok ilgisi var. Ancak yaşam tarzı, diyet ve davranışla ilgili diğer faktörler de öyle. Araştırmalar, fiziksel olarak aktif kalmanın ve sağlıklı beslenmenin ömrünüze yıllar ekleyebileceğini gösteriyor. Stresi azaltmak, sigara içmemek ve güçlü bir sosyal ağa sahip olmak da önemlidir. Daha uzun yaşamanıza, kendinizi daha iyi hissetmenize ve hayatın tadını sonuna kadar çıkarmanıza yardımcı olabilecek sağlıklı alışkanlıklar için ipuçlarımızı takip edin.
Düzenli Olarak Doktorunuza Görünün
Birçok kişi doktorunu sadece hasta olduğunda ve acilen randevu alması gerektiğinde görür. Ancak doktorunuzu ziyaret etmek için en iyi zaman, herhangi bir belirti veya hastalık ortaya çıkmadan çok öncedir. Bu nedenle yıllık sağlık kontrolü çok önemlidir.
Yıllık kontrol, doktorunuzun sağlığınızla ilgili temel bilgileri almasını ve herhangi bir sorunun önlenmesine yardımcı olmasını sağlar. Doktorunuzu düzenli olarak görmek, sağlık uzmanınızla güçlü bir ilişki kurmanıza da yardımcı olabilir ve bu da sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.
Sağlıklı Beslenme ile Sağlıklı Kilonuzu Koruyun
Şu anda yedikleriniz ne kadar uzun yaşayacağınız ve ne kadar iyi yaşlanacağınız üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olabilir. Sağlıklı bir beslenme kalp hastalığı, diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve diğer kronik hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kiloyu korumak hayati önem taşır. Bunu daha az kırmızı ve işlenmiş et ve daha fazla meyve, sebze, baklagil, tam tahıl ve kuruyemiş yiyerek yapabilirsiniz. Doktorunuz sizin için en sağlıklı diyet ve benzersiz ihtiyaçlarınız hakkındaki soruları yanıtlayabilir.
Mümkün Olan Her Şekilde Düzenli Fiziksel Aktivite Yapın
Düzenli egzersiz veya fiziksel aktivite, yaşam beklentinizi etkileyebilecek diyabet, obezite, hipertansiyon, kalp hastalığı ve inme gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi azaltabilir. Sürekli egzersiz yapmak ödüllendiricidir. Kilo kontrolüne yardımcı olur ve daha sağlıklı bir kalp ve akciğer, daha güçlü kemikler, daha fazla enerji ve birçok hastalık riskinin azalmasını sağlar.
Stresi Yönetin
Herkes şu ya da bu şekilde stres yaşar. Ancak çok fazla stres yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Duygusal tepkiler genellikle uyku sorunu, depresyon, anksiyete, sinirlilik, çok fazla veya az yemek yeme ve rahatlamak için alkol veya uyuşturucuya yönelmeyi içerir. Stres genel sağlığınızı etkiliyorsa, genellikle doktorunuzu görmenin zamanı gelmiştir. Bir randevu alın ve doktorunuzla semptomlarınız ve tedavi planınız hakkında konuşun.
Aileniz ve Arkadaşlarınızla Bağlantıda Kalın
Başkalarıyla anlamlı faaliyetlerde bulunan insanlar daha iyi bir ruh hali yaşar, bir amaç duygusuna sahip olur ve daha uzun yaşama eğiliminde olurlar. Yalnızlık ve izolasyon sağlığınız için iyi değildir. Sizi yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, obezite, depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunları açısından risk altına sokabilir. İzolasyon veya yalnızlık duyguları duygusal veya fiziksel sağlığınızı etkiliyorsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz kendinizi daha iyi hissetmenize ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olacak yollar önerebilir.
Sigara İçmeyin
Birçok kronik hastalık yaşam tarzı davranışlarıyla bağlantılıdır. Sigara ve alkol, yaşam tarzı risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tüm akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 80’i sigaradan kaynaklanmaktadır. Sigarayı bırakmak hayatınıza yıllar katabilir ve akciğer kanseri, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların riskini azaltabilir.
Bol Bol Uyuyun
Yoğun programlar genellikle uyku için daha az zaman bırakır ve bu da yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyon sorunlarına neden olabilir. Zamanla, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, obezite ve depresyon gibi kronik rahatsızlıkların gelişmesine de yol açabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz sağlık için ne kadar önemliyse, uyku da o kadar önemlidir. Kendinizi en iyi şekilde hissedebilmek için uykuya öncelik verin. Uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta sorun yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun.
Bol Su İçin
Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamanın dördüncü adımı, yeterince su içmektir. Hidrasyona öncelik vererek vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. İnsan vücudunun yaklaşık %60’ının sudan oluştuğunu öğrenince şaşırabilirsiniz, bu da suyun hayatta kalmamız için gerekli olduğu anlamına gelir. Vücudumuzdaki her hücrenin düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır ve hidrasyondaki küçük bir düşüşün bile sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Hafif derecede susuz kaldığımızda bile yorgunluk, baş ağrısı ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler yaşayabiliriz. Daha ciddi dehidrasyon vakaları, sıcak çarpmasına, böbrek taşlarına, nöbetlere ve hatta ölüme yol açabilir. Daha fazla ipucu için https://karadut.net/saglik/ sitesine göz atabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?