İyot, vücudunuzun metabolizmanızı düzenleyen tiroid hormonunu üretmek için kullandığı bir eser mineraldir. Vücut iyot üretemediği için, yediğiniz gıdalardan gerekli miktarı almanız çok önemlidir. Yetişkinlerin genellikle günde 150 mikrograma (mcg) ihtiyacı vardır. Hamile olanlar 220 mcg, emziren anneler ise günde 290 mcg iyot almalıdır. İyot eksikliği, tedavi edilmediği takdirde birçok sağlık sorununa yol açabilen bir durumdur.
İyot Eksikliği Belirtileri
İyot eksikliğinin belirtileri tiroid üzerindeki etkisinden kaynaklanır. En yaygın olanları şunlardır:
- Az çalışan tiroid olarak da adlandırılan bu durum, vücudunuzun yeterince tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Sonuç olarak yorgunluk, kabızlık, kuru cilt, beklenmedik kilo alımı ve soğuk hassasiyeti yaşayabilirsiniz.
- Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. İyot eksikliği olan bir tiroid, vücudun tiroid hormonu talebini karşılamak için genişlediğinden oluşur. Guatr yeterince büyürse yutkunmak ve nefes almak zorlaşabilir.
- Hamilelik sorunları. Hamilelik sırasında ciddi iyot eksikliği düşük, ölü doğum, erken doğum ve bebeklerde doğumsal anormalliklere neden olabilir. Bebekler ayrıca bilişsel engeller ve büyüme, konuşma ve işitme sorunları gösterebilir.
Tedavi edilmeyen iyot eksikliği kalp hastalığı, depresyon, periferik nöropati ve kadın kısırlığı gibi sağlık sorunlarına da katkıda bulunabilir.
İyot Eksikliği Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
İyot eksikliğiniz olup olmadığını belirlemek için doktorunuz önce fiziksel bir muayene yapacaktır. Ayrıca iyot miktarını ölçmek için idrar testi veya tiroid uyarıcı hormonu (TSH) ölçmek için kan testi yapacaktır. Sonuçlar iyot eksikliğiniz olduğunu gösteriyorsa, doktorunuz sorunu çözmek için bir yaklaşım önerecektir. Bunlardan biri iyot oranı yüksek gıdaları daha fazla tüketmektir. Birçok gıda bu minerali içerir, ancak en bol bulunduğu gıdalar şunlardır
- İyotlu sofra tuzu
- Yumurtalar
- Ekmek
- Süt ürünleri
- Deniz Ürünleri
- Fındık
- Etler
- Deniz Yosunu
Yiyeceklerden yeterince iyot alamıyorsanız – özellikle hamileyseniz, hamile kalma ihtimaliniz varsa veya emziriyorsanız – doktorunuz iyot içeren bir multivitamin almanızı isteyebilir.
Ortak İyot ve Demir Eksikliği Belirtileri
Demir, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir diğer mikro besindir. Demir eksikliği anemi adı verilen bir duruma yol açar ve bazı semptomları insanların iyot eksikliğinde yaşadıklarıyla aynıdır. Örneğin yorgunluk ve soğuk hassasiyeti gibi. Durum böyleyken, demir eksikliğini nasıl tespit edersiniz? Belirtileriniz hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Yapacakları fiziksel muayene ve isteyecekleri testler, bunlara neyin sebep olduğunu gösterecektir.
İyot Eksikliğinin Önlenmesi
İnsanların çoğu ihtiyaç duydukları iyodu yedikleri gıdalardan alırlar. Sonuç olarak, iyot eksikliğinin önlenmesi sadece dengeli bir diyetin sürdürülmesi anlamına gelir. Dikkat: Aşırı iyot alımından kaynaklanan potansiyel sağlık riskleri vardır. Bireyler herhangi bir takviye almadan önce bir doktordan tavsiye almalıdır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?