Ağız Kokusu (Halitosis) Neyin İşaretidir?

Ağız kokusu veya kötü nefesin birden fazla nedeni olabilir. En yaygın olarak, kötü ağız hijyeninin bir işaretidir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız, bakteriler çürüyen gıda parçacıkları üzerinde birikebilir ve kötü kokulu sülfür bileşikleri üretebilir. Ve tabii ki bakterilerin kontrolsüz büyümesine izin vermek de çürüklere ve diş eti hastalıklarına yol açar. Ancak insanlar bazen “Fırçaladıktan sonra nefesim neden kötü kokuyor?” diye merak eder. Bunun cevabı, ağız kokusunun ağızda veya vücudun başka bir yerinde bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğidir.

Ağız Kokusunun Diğer Nedenleri

Ağız sağlığı sorunlarının yanı sıra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlar kalıcı ağız kokusuna neden olabilir:

  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH). Bu sindirim rahatsızlığı, mide asidinin, yiyecekleri ağzınızdan midenize taşıyan tüp olan yemek borunuza geri sızmasıyla gelişir.
  • Ağız kuruluğu. Yiyecek parçacıklarını ve bakterileri ağzınızdan temizlemek için tükürüğe ihtiyacınız vardır. Yeterince tükürüğe sahip olmamak ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kuruluğu sigara içmekten, bazı ilaçları kullanmaktan, Sjogren sendromu adı verilen otoimmün bir hastalıktan ve diğer nedenlerden kaynaklanabilir.
  • Burun, boğaz ve akciğer enfeksiyonları. Solunum sisteminizin çeşitli bölümlerindeki enfekte ve tahriş olmuş dokular nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir.
  • Diyabet hastası olmak, ağız kokusuna neden olan diş eti hastalığı riskinizi artırır.
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı. Böbrekleriniz ve karaciğeriniz toksinleri toplar ve vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur. Bu organlar doğru çalışmıyorsa, toksinler birikir ve ağız kokusuna katkıda bulunur.
  • Bademcik taşları. Yiyecekler bademciklerinizde sıkışırsa, sertleşerek “taş” haline gelebilir ve bu durum ağız kokusuna neden olabilir.
  • Baş ve boyun kanserleri. Bazı kanserler ağızda yaralara veya ağız kokusuna neden olan diğer durumlara yol açar.
  • Bağırsak tıkanıklığı. Yiyecekler bağırsaklarınızda verimli bir şekilde hareket edemezse, ağız kokusuna neden olabilir.
  • Peptik ülserler. Mide astarınızdaki veya ince bağırsağınızın üst kısmındaki yaralar ağız kokusuna neden olabilir.
Önerilen İçerik :   Çocuğunuzun Dişlerini Nasıl Fırçalamalısınız?
Ağız Kokusu (Halitosis)
Ağız Kokusu (Halitosis)

İçtikten Sonra Ağız Kokusu

Alkol aldıktan sonra ağız kokusu yaygındır. Bunun nedeni, vücudunuzun tükettiğiniz alkolün çoğunu kötü, sirke benzeri bir kokuya sahip olan asetik aside dönüştürmesidir. Bir seferde ne kadar çok içerseniz ve ne kadar sık içerseniz, ağız kokunuz o kadar şiddetli olacaktır.

Ağız Kokusundan Kurtulmak

İnatçı ağız kokusundan kurtulmak, buna sahip olduğunuzu kabul etmekle başlar. Nefesinizi koklamak zor olabilir, ancak sevdiğiniz biri veya diş hekiminiz veya doktorunuz hoş olmayan bir koku tespit ederse size bildirebilir. Bir sonraki adım diş hekiminize görünmektir. Ağzınızın durumunu değerlendirebilir ve diş eti hastalığının veya başka bir ağız sağlığı sorununun ağız kokunuza neden olup olmadığını belirleyebilirler. Eğer öyleyse, bu sorunu ele almak nefesinizi iyileştirebilir. Ağız kokunuzun sorumlusu bir ağız sağlığı sorunu değilse, doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz ağız kokunuza tıbbi bir durumun neden olup olmadığını belirlemek için fiziksel bir muayene yapabilir ve gerekirse çeşitli testler isteyebilir. Eğer öyleyse, bu durum için bir tedavi planı geliştireceklerdir.

Ağız Kokusunu Görmezden Gelmeyin veya Saklamayın!

Ağız kokusu utanç verici olabilir, bu nedenle birçok kişi bunu naneli şeker veya sakız çiğneyerek gizler. Ancak bu yaklaşım, altta yatan sorunun ele alınmasını engeller ve tedaviyi geciktirerek durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir