Farenjit, boğaz iltihaplanmasıdır. Genellikle burnun ve ağız boşluğunun arkasında oluşan, çoğunlukla kış aylarında görülen virüs ve mikropların sebep olduğu bir hastalıktır.
Bulaşıcıdır… Bazı durumlarda bronşit rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Farenjittin müzmin ve akut olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Eğer boğazdaki iltihaplanma uzun zamandır süre geliyor ama ciddi bir rahatsızlık vermiyorsa bu müzmin farenjittir. Bunun yanı sıra eğer hastalık belirtileri yeni ortaya çıkmaya başlamış ve giderek şiddetlenmeyi sürdürmüşse bu da akut farenjittir.
İlk belirtisi boğazda oluşan ağrıdır. Ancak bunun yanı sıra ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, deri döküntüleri de gözlenebilmektedir. Zamanla şiddetlenebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belirtilerin görülmeye başlandığı ilk günlerden itibaren bir uzman doktora danışmak çok önemlidir. Çünkü bazı durumlarda çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. Örneğin; boğazda apse oluşabilirken, daha ileri durumlarda ise hava yolu tıkanabilir, daha kötü sonuçlarla karşılaşılabilir.
Doktorunuz farenjit olup olmadığını anlamak için muayenenin yanı sıra bazı laboratuvar testlerinin yapılmasını da isteyebilir.
Farenjit genellikle virüs nedeniyle oluştuğundan antibiyotik kullanımı pek yararlı olamamaktadır. Ancak doktorunuz, boğazınızın rahatlaması için gargara gibi bazı ilaçlar verebilir.
Ayrıca ilaçların yanı sıra kendiniz, doktorunuza danışarak evde bazı ipuçları uygulayarak daha rahat hissedebilirsiniz.
- Bu ipuçlarının başında ise bir miktar tuzla yapılan gargara gelir. Bir çay kaşığı tuzu bir su bardağı suya ekleyerek ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
- Yapabileceğiniz bir diğer şey ise çay gibi sıcak içecekler tüketmek olacaktır. Yalnız çayı çok sıcak tüketmemeye özen gösteriniz.
- Ayrıca çayınıza bir dilim limonda ekleyebilirsiniz. Son olarak boğaz pastillerini deneyebilirsiniz. Boğazı rahatlatmak açısından oldukça faydalıdırlar.
- Tüm bunları yaparken fazla konuşmamaya özen göstererek boğazınızı dinlendirebilirsiniz. Bu konuda yapabileceğiniz en doğru şey boğazınızı rahatlatmaktır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?