Vajinal mantar nedir?

Vajinal mantar, kadınların vajinal bölgelerinde gelişen mantar enfeksiyonudur.

Tedavi edildiğinde, tedaviye çabuk cevap veren bir rahatsızlıktır. Fakat vajinal mantar kronik bir duruma dönüşmüşse, psikolojik ve cinsel anlamda sorunlar yaşanabilir. Mantar enfeksiyonuna sebep olan mikroorganizmalar arasından sık olarak görülen maya hücresinin adı, Candida Albikans’tır. Kadınların % 65-95’inin yaşadığı vajinal mantar probleminden, Candida Albikans adı verilen mikroorganizma sorumludur

Vajinal kandidiyazis olarakta tanımlanan, vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Günümüzde hala net bir bilgi edinilemeyen konu ise, Candida Albikansın organizmasıyla ilgilidir. Bu organizmanın her kadında bulunmasının yanı sıra sadece belirti gösterdiği zamanlarda tedavi edilmeli düşüncesiyle birlikte belirti göstermeyen kadınlarda bu organizma fark edildiğinde tedavi uygulanmalı mı sorusuna henüz kesin bir cevap bulunamamıştır.

Bu mantar türü erkeklerde üremez. Bu sebeple de cinsel yolla bulaşma gerçekleşmez. Ancak eşler arasında benzer türde mantar hücresi saptandığında, doktorlar uygun olan tedaviyi, eşlerin birlikte uygulamasını önerirler. Vajinal mantarın açığa çıkmasında etkili olan bazı faktörler olsa da neredeyse vajinal mantar sorunlarının %50’si herhangi bir etken bulunmadığı halde ortaya çıkar.

Vajinal mantar enfeksiyonunda yaşanan sıkıntıların başında, bilhassa geceleri artan ve ciddi anlamda huzursuzluk yaşatan kaşıntıdır. Sıcakla birlikte artan kaşıntıya karşı koyamayıp kaşımanın sonucunda vulva derisinde soyulma görülürken, bazı durumlarda da küçük çaplı kanamalar görülür. Vajinada oluşan kaşıntı bazen mantar enfeksiyonu olmayabilir. Yaşanan bölgesel bir alerjik durumun sonucu da olması mümkün. Psikolojik nedenlerden dolayı da bu sorunla karşılaşılabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonunda kadınların pek çoğu genital bölgede yanma hissederler. Hastaların bazılarında ise cinsel ilişki esnasında yanma ve ağrı görülebilir. Bu sebeple cinsel ilişkiden uzak duran hastalar vardır. Mantar enfeksiyonu sonrası akıntı normalden farklı olur. Bazı hastalarda gri bir renk alırken bazılarında beyaz renkte görülür. Bazı hastalarda ise akıntı hiç olmayabilir. Bu durum her kadında farklılıklar gösterir. Vajinal mantar enfeksiyonunda akıntı olsa bile kokusuzdur. Eğer akıntı kokuluysa bu durum kandidiasizle birlikte seyreden ikinci bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu rahatsızlığın tanısı için sadece uzman bir doktorun muayenesi yeterlidir.

Önerilen İçerik :   Aspirin Adet Söktürür Mü?

Vajinal mantar neden olur?

Vajinal mantar kadınların yaklaşık yüzde 75’inde görülen bir hastalıktır.

Laktobasil ismiyle bilinen ve faydalı olan mikroorganizmalar, vajina bölgesinde doğal olarak bulunurlar. Bu mikroorganizmalar, laktik asit oluşturarak diğer zararlı mikroorganizmaların yaşamasına engel olurlar. Herhangi bir nedenle dengenin bozulması halinde vajinal mantar enfeksiyonu oluşur.

Bu hastalık bazen herhangi bir etken olmadan oluşabildiği gibi çoğu zaman dış faktörler sebebiyle oluşur. Bu yazıda sizlere vajinal mantarın nedenleri hakkında bilgi vereceğiz.

Vajinal mantar enfeksiyonunu tetikleyen sebeplerden bir tanesi antibiyotik kullanımı olabilir. Vajinanın pH dengesinin bozulmasına neden olan geniş spektrumlu antibiyotikler sonucunda mantar enfeksiyonu oluşur. Tetrasiklin ve penisilin grubundaki antibiyotikler bu rahatsızlığa sebep olanlar arasında ilk sıralarda yer alır.

Şeker hastalığı da vajinal mantar enfeksiyonunun nedenleri arasındadır. Şeker hastalarının, düzensiz olarak seyreden kan şekeri seviyeleri sonucunda vajinal salgıda da şeker düzeyi artar ve böylelikle mantarların çoğalması için uygun ortamda oluşmuş olur. Bir diğer neden ise, gebeliktir. Gebelik sırasında hücresel bağışıklık azalır ve buna bağlı olarak mantarların gelişmesi de kolaylaşır. Aynı zamanda hamilelik sırasında vajinadaki glikojen isimli maddenin artışı sebebiyle de mantar enfeksiyonu yaşanabilir. Glikojeni artıran sebepte, gebelik sırasında kandaki progesteron ve östrojen hormonlarının artmasındandır.

Etkisinin olup olmadığı konusunda net bir bilgi olmamakla birlikte rahim içi araç olarak bilinen spiralin de Candida denen mantarların oluşturduğu kandidiazis için bir sebep olduğu söylenmektedir. Bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan hastalıklar da kandidiozisin hızlanmasına neden olabilir. Naylon giysilerin vücutta oluşturduğu nem de mantar hücrelerinin gelişmesine sebep olur.

Renkli tuvalet kâğıtları, tampon ve pedler bölgesel alerjiye neden olurlar. Mantar hücreleri de bu alerjik zemin üzerinde gelişme göstererek vajinal mantar enfeksiyonunu oluşmasını sağlarlar.

Önerilen İçerik :   Ankara Hydrafacial Cilt Bakımı

Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde fitil ya da ağızdan alınan ilaçlar kullanılır. Bu mantar hücrelerinin gelişmesine engel olmak için, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda çamaşırların kaynatılması ve ütülenmesi de farklı bir çözüm yoludur.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir