Her annenin emzirme döneminde beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu sebep ile hamilelik döneminde alınan kiloları vermek için acele etmeyin. Çünkü emzirme döneminin ilk 4 ila 6 ayı içerisinde bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm gıdayı üretmeye hazırdır. Bu neden ile vücudunuza yardımcı olmalısınız. Bu yardımı emzirirken beslenme düzenine dikkat ederek yapabilirsiniz. Ve bu şekilde de anne sütünden gelen mucizeyi en iyi şekilde değerlendirmiş olursunuz.
Emzirme Döneminde Beslenmeye Dair Bilinmesi Gereken 4 Prensip
İlk olarak şunu söylemek gerek anne sütü yapan ve anne sütünü arttıran yiyeceklerle beslenmek fakat hangi yiyeceği ne sıklıkla ve hangi miktarlarda yediğiniz en önemli noktalardan biridir.
Emzirme döneminde tüm yiyecek ve içeceklerden doğru miktarda tüketmelisiniz. 3 ana ve 3 ara öğün olmak şartı ile günde toplam 6 öğün yemek yemelisiniz.
Sosis, salam ve sucuk gibi katkı maddesi içeren tüm yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Asitli içecekler ve meyse sularından uzak durarak taze sıkılmış veya katkı maddesi olmayan içecekler tercih etmelisiniz.
Süt yapan yiyecekler neler?
- Ispanak, karalahana ve özellikle dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Fasulye, barbunya ve nohut gibi baklagiller
- Fındık, ceviz, badem gibi zengin yağlar içeren kuru yemişler
- Sarımsak, yulaf, kimyon ve eski kaşar
Emziklilik döneminde sıvı alımı nasıl olmalı?
Ne kadar çok su tüketirseniz o kadar çok enerjiniz olur. Peki, sizin için sağlıklı olan günde ne kadar su tüketmeniz? Emziren anneler günde en az 2 litre su içmeli. Hem daha sağlıklı olacaksınız hem de anne sütünüzün artmasına destek olacaksınız. Tatbikî de emzirme döneminde sıvı alımı sadece su ile sınırlı olmamalıdır. Ayva ve kayısı suyu veya rahatsız etmiyor ise eğer süt de içebilirsiniz. Sütü arttıran bir diğer içecek ise papatya çayı ve rezenedir.
Emzirme döneminde diyet yapılabilir mi?
Doğum sonrası birçok anne bir an önce zayıflamak ister. Fakat unuttukları bir nokta vardır ki bu dönemde bebeğin çok iyi beslenmesi gerek. Bu sebep ile zayıflama kısmını emzirme döneminden sonra ki zamana bırakırsanız hem sizin için hem de bebeğiniz için çok daha sağlıklı olacaktır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?