Tüp Bebek Nedir Nasıl Yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tıbbi olarak tüp bebek yöntemi, yardımcı bir üreme yöntemi kabul edilir.

İnsanoğlunun doğasında üremek var. Fakat bazen bunu başarmak ne kadar zor bilemezsiniz… Evlenen çoğu çift mutluluğunu bir süre sonra bir bebekle taçlandırmak ister. Fakat doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftler, tüp bebek yöntemine ya da diğer bir adıyla yardımcı üreme yöntemlerine başvururlar.

Peki, tüp bebek nedir?

Sperm ve yumurta vücudun dışına alıp laboratuvar ortamında birleştirerek anneni karnına yerleştirme işlemine bu isim verilir.

Bu yönteme başlamadan önce çiftlerin neden çocuk sahibi olamadığı araştırılmalıdır. Varsa hastalıklar tedavi edilmelidir. Eğer hala bebek sahibi olamıyorlarsa o zaman tüp bebek yöntemine başvurulur.

Tüp bebek yaptırmanın en önemli nedeni tüplerin tıkalı olmasıdır. Ayrıca kısırlık, yumurtlama tembelliği, yumurtalık rezervinin azalması, rahimdeki kistler, gebelik kayıpları gibi etkenler de çiftleri bu noktaya getirir.

Bu yöntem için nasıl bir yol izlendiğini de kısaca özetleyelim.

  • Tüp bebek yönteminde en önemli husus anne adayının adet döngüsüdür. Adet dönemleri yakından takip edilmelidir.
  • Tüp bebek yöntemi uygulanırken önemli olan bir aylık adet döngüsü dönemidir. Tedavisi de bu dönemde yapılır. Bu adet dönemi 14 ile 16 gün arasındadır.
  • Doktorlar bu günler içerisinde tedaviyi uyguladıktan sonra yumurtaları toplayıp transfer ederler.
  • Eğer bu süre zarfında hormonlarla ilgili bir sıkıntı çıkarsa uygulama bir sonraki adet dönemine kalır.
  • Yumurtalar muhafaza edilerek, anne adayının hormonlarla ilgili sorunları giderildikten sonra transfer işlemi gerçekleşir.
  • Transfer yapıldıktan sonra gebeliğin oluşabilmesi, embriyonun rahme yerleşmesi için bir süre beklenir.

Eğer adet gecikmiş ve gebelik başlamışsa transfer başarıya ulaşmış demektir. Fakat hemen belirtelim embriyonun yerleşmesi kadının yumurtalıklarına göre bazılarında 9-10 gün, bazılarında ise 17-18 gün sürebilir.

27 Ekim 2023

Biberon

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir