Böbrek taşı modern toplumda giderek sıklığı artan, yaşam kalitesini ciddi şekilde bozan ve böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyen patolojidir. Böbreklerinde taş olan bireylerin merak ettiği konulardan biri de bu taşların düşürülememesi durumunda nasıl tıbbi müdahale gerektireceğidir.
Böbrek taşı kırma zor mu?
Günümüzde en sık uygulanan taş kırma işlemi; endoskopik yolla gerçekleştirilen ve lazerle taşların kırıldığı üreterorenoskopi operasyonlarıdır. Bu işlemler anestezi altında uygulanan, kesi olmadan gerçekleştirilen konforlu ve başarı oranı yüksek işlemlerdir.
Kanala düşen böbrek taşı nasıl alınır?
Toplumda ciddi ağrı yapan taşlar böbrek taşları olarak bilinse de böbreklerde oluşup üreter denilen kanala giren taşlar asıl ağrıyı yapandır. Ciddi zonklayıcı ağrı, bulantı ve kusma oluşturabilir. Bu taşların alınması için de günümüz tıbbi teknolojisinde en sık kullanılan yöntem üreterorenoskopidir. Çapları 2-3 mm’lik ince kamera sistemi ile kanaldan girilip lazer ile parçalara ayrılarak ya kum haline getirilir ya da parçalar halinde dışarı çıkarılır.
Lazerle taş kırma böbreğe zarar verir mi?
Lazerle uygulanan böbrek taşı operasyonları güvenli ameliyatlardır. Lazer sadece taşa odaklanarak taşa özgü mekanik etki oluşturur. Canlı böbrek dokusunda travmatik etki oluşturmaz.
Böbrek taşı kırmada hastanede yatılır mı?
Lazerle uygulanan üreterorenoskopi işlemleri sonrası anestezi uygulaması nedeni ile ortalama 12 saat hastanede takip gerekir. Çoğunlukla gece yatışı gerekmeden taburculuk gerçekleşebilir.
Lazerle böbrek taşı kırma sonrası ağrı olur mu?
Lazerle böbrek taşı kırma için uygulanan URS ve RIRS ameliyatları sonrası hafif ağrı, idrarda yanma ve kanama olabilir. Şiddetli ağrı beklenmez. Şiddetli ağrı durumunda işlemi gerçekleştiren doktorunuza başvurmalısınız.
Böbrek taşı için stent neden takılır?
Böbrek taşı ameliyatı sonrası böbrek ve idrar kanalındaki tıkanıklığın giderilmesi ve hızlı iyileşme için double j stent denilen kataterler kullanılması gerekebilir. Geçici bir durum olup birkaç gün ya da hafta sonra çıkarılır.
Böbrek stenti nasıl çıkarılır?
Anestezi altında ağrı duyulmadan idrar yolundan optik kamera sistemi ile mesaneye girilerek ucundan tutulup çıkarılır. Uygun anestezi ile hastalar ağrı hissetmezler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?