Kreatin, vücudumuzun yaptığı bir amino asit türevidir; ayrıca kırmızı et ve balık gibi protein açısından zengin besinlerden de alıyoruz. Kaslarımızda depolanır ve hızlı bir enerji ve güç patlamasına ihtiyacımız olduğunda kullanırız. Sprint, ağırlık kaldırma veya yüzme gibi kısa süreli, yüksek yoğunluklu aktiviteler için destek isteyen sporcuların favori takviyesidir. Kreatin, yalnızca küçük bir yan etki riski ile önerilen dozlarda alındığında genellikle güvenli kabul edilir.
Kreatin Nedir?
Kreatin vücutta proteinlerin yapı taşları olan amino asitlere benzer bileşiklerden oluşur. İskelet kaslarınız için bir tür yakıt görevi görür ve egzersizle birlikte kullanıldığında kas gelişimini destekleyebilir. Karaciğer ve böbreklerde üretilir, ancak muhtemelen diyetiniz yoluyla da kreatin alırsınız – kırmızı et, balık ve tavuk içerir.
Kreatin Yan Etkileri
Ortaya çıktıklarında en yaygın yan etkiler arasında kilo alımı, kas krampları, kas gerilmeleri ve çekilmeleri, mide rahatsızlığı, ishal ve baş dönmesi yer alır. Kreatinin statinler, diüretikler (su hapları) veya kan şekerini kontrol etmek için kullanılan ilaçlar gibi reçeteli ilaçlarla etkileşime girme riski vardır. Kreatin kullanımının böbrek hasarı riskini artırabileceğine dair bazı endişeler de vardır, çünkü kandaki yüksek kreatin seviyeleri böbrek yetmezliği ile ilişkilidir. Bir inceleme, kreatin takviyesi almanın böbrek fonksiyonu üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını buldu. Yine de, Tagamet veya ibuprofen veya böbrekleri etkilediği bilinen başka herhangi bir ilaç kullananların kreatin almamaları konusunda uyarıyor.
Uzmanlar kreatin hakkındaki bilimsel bulguları gözden geçirdi ve takviyenin yalnızca atletik performansı iyileştirmekle kalmayıp, yaralanmayı önleme de dahil olmak üzere başka faydaları da olduğu sonucuna vardı. Bir görüş belgesinde, beş yıl boyunca günde 30 g’a kadar almanın sağlıklı herhangi bir bireyde güvenli olduğunu doğruladı. Kreatin takviyeleri, diyetlerinde hayvansal proteinden kreatin almayan vejetaryenler için özellikle faydalı olabilir. Yapılan bir inceleme, kreatin almanın vejetaryenlerde yağsız kas kütlesini artırdığını ve kas gücünü, dayanıklılığını ve hatta beyin işlevini geliştirdiğini buldu. Kreatinin vejeteryanlara, vejeteryan olmayanlara göre daha fazla egzersiz artışı sağlayıp sağlayamayacağına dair kanıtlar karışık. Kreatin takviyesi yapıyorsanız, emilime yardımcı olacak meyveler, meyve suları veya nişastalarla birlikte almanızı öneririz.
Kreatin Almadan Önce Akılda Tutulması Gerekenler
Herhangi bir takviyede olduğu gibi, kreatin almaya başlamadan önce birinci basamak doktorunuzla konuşmalısınız. Tıpkı raflardan alabileceğiniz diğer besin takviyeleri gibi, kreatinin de Gıda ve İlaç İdaresi tarafından test edilmemektedir. Bu, satın aldığınız bir tozun gerçekten iddia ettiği kreatin miktarını veya hatta hiç içermediğinin garantisi olmadığı anlamına gelir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?