Kedilerde ve köpeklerde kusma, aksine, mideye asla ulaşmayan yiyeceklerin geri getirildiği yerdir. Yiyeceklerin kusmak yerine kustukları açıktır: Açıkça söylemek gerekirse, yiyecekler kısmen sindirilir ve hepsi karıştırılır. Kusan mama çiğnenir ama yine de çoğunlukla evcil hayvanınızın onu ilk yuttuğu zamanki gibidir.
İkisi arasındaki farkı da anlayabilirsiniz çünkü regurjitasyon pasifken kusma aktiftir. Evcil hayvanınız kusmadan önce, biz aynı durumdayken yaptığımız her şeyi yapacaklar: biraz salya akıtmak, inlemek ve genellikle mide bulandırıcı görünmek. Regürjitasyon, yemek borusu yiyecekleri geri getirdiğinde basitçe gerçekleşir.
Köpek ve Kedi Regürjitasyonunun Nedenleri
Peki, bunlardan herhangi biri neden önemli? Çünkü köpek kusması ve regürjitasyonunun farklı nedenleri vardır. Evcil hayvanınızın mamasını kusmasının nedenlerine bir göz atarak başlayalım.
- Çok hızlı yemek yediler. Klasik. Burada yapılacak çok fazla açıklama yok. Mide artık sindirilemeyecek kadar dolu olduğu ve gerisi geri getirildiği için regürjitasyon sıklıkla meydana gelir.
- Olmaması gereken bir şey yediler. Yine, hepimiz evcil hayvanların (özellikle köpeklerin) kötü giden ya da en başta yiyecek olmaması gereken yiyecekleri yediklerini gördük. Ve hepimiz kötü bir şey yedikten sonra hasta bir köpek gördük. Neyse ki köpekler için, bilmeseler bile vücutları neyin yiyecek olup olmadığını bilir. Genellikle yememeleri gereken bir şeyi hemen kusarlar.
- Megaözofagus. Megaözofagus, diğer evcil hayvanları da etkileyebilmesine rağmen, öncelikle köpekleri etkileyen bir durumdur. Yemek borusu genişler: daha geniş. Bunu yaparken, yemek borusu kasları olması gerekenden çok daha az etkili hale gelir. Bu, yiyeceklerin mideye ulaşamayacağı anlamına gelir ve orada çok uzun süre kalırsa vücut onu tekrar yukarı çıkarır. Durum basitçe kalıtsal olabilir. Bununla birlikte, yemek borusunda işlev bozukluğuna neden olan bir tümör veya benzeri bir sorunun sonucu da olabilir. Ne yazık ki bu durum, regürjitasyonu ciddi şekilde tedavi etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, evcil hayvanınız sık sık kusuyorsa, onu bir veterinere götürün.
Köpek ve Kedi Kusmasının Nedenleri
Köpek kusmuğu ve kedi kusmuğu farklıdır. Kısmen sindirilmiş görünüyor: neredeyse yiyecek bir karıştırıcıdan geçmiş gibi. Ayrıca safranın (mide asidi) neden olduğu yeşil görünebilir. Kusma tipik olarak yetersizlikten çok endişe nedenidir. Her zaman olduğu gibi, bu özellikle köpeğiniz veya kediniz düzenli olarak kusuyorsa geçerlidir. Eğer yaparlarsa, problem muhtemelen bir gastrointestinal bozukluktur.
Gastroenterit
Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanmasıdır ve enfeksiyondan gıda alerjilerine kadar bir dizi sorunun belirtisi haline gelir. Bu nedenle kusma hem kronik hem de akut olabilir.
Fiziksel Engel
Köpeğiniz veya kediniz bir şeyi sindiremiyorsa, evcil hayvanınız onu tekrar kusabilir. Tüy yumakları en bariz örnektir, ancak herhangi bir şey fiziksel bir engele neden olabilir. Köpekler özellikle her şeyi yerler: çoraplar, balonlar, oyuncaklar ve daha fazlası. Gözünüz üzerlerinde olsun ve neyi alt etmeye çalıştıklarını görün!
Parazitler
Köpek ve kedilerde yuvarlak solucanlar ve tenyalar gibi bağırsak parazitleri de kronik kusmaya neden olabilir. Onları teşhis etmek için güçlü bir mideye ihtiyacınız olacak. Yuvarlak kurtların hem kusmukta hem de dışkıda göründüğünü unutmayın. Tenyalar yapmaz, ancak köpeğinizin çok yemesine rağmen yetersiz beslenmiş gibi görünmesi gibi diğer semptomları fark edebilirsiniz.
KBH/Kronik Böbrek Hastalığı
Genellikle çok kuru bir diyetin sonucudur. Kediler o kadar içmezler: günde sadece birkaç çay kaşığı. Beslenmeleri çok kuru ise böbrekler düzgün çalışamaz ve hasar görür. KBH, diğer şeylerin yanı sıra kusmaya neden olur. Kusmanın yanı sıra kilo kaybı, ülserler ve önemli ölçüde ağız kokusu fark ederseniz, sorun KBH olabilir. Kedi ve köpek kusmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz https://www.beylikduzuacikveteriner.com/kedi-ve-kopeklerde-kusma-nedenleri/ linkine göz atabilirsiniz.
Eğer köpeğinizde veya kedinizde bu tarz bir sorun varsa ve Beylikdüzü açık veteriner arayışındaysanız Beylikdüzü veteriner sizlere her konuda yardımcı olabilir. Beylikdüzü nöbetçi veteriner her zaman yaşadığınız problemi çözebilir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?