Güneş yanıklarının yaratacağı problemler, birinci ve ikinci derece yanık olmak üzere iki başlık altında incelenir.
Birinci derece yanıklarda deride kızarıklık görülür. Su toplaması olmaz. Bu durumda, güneş yanığı olan bölgeye nemlendirici pomatlar sürün, bol su tüketin, sıvı içeriği yüksek besinleri tercih edin, yanık bölgeye soğuk kompres yapın, sık sık ılık duş alın ve hafif kıyafetler giyerek derinin yükünü azaltın.
Yanık bölgesine yoğurt ve diş macunu sürülmesi son derece yanlıştır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilecek bu maddelerin kullanımından kesinlikle kaçınmak gerekir.
İkinci derece yanıklarda ise su toplaması olur. Birinci derece yanıklara göre derin bir yanık yaralanması görülür. Vücuttaki bu bölgeler açık yara olarak kabul edildiği için bir uzman tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından bazı hastalarda kapalı pansumana geçilmesi gerekebilir.
Su toplaması olan bölgenin genişliği arttıkça, yanığın vücut için daha belirgin zarara yol açacağı unutulmamalıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliği, alkolizm, kalp hastalığı gibi ek hastalıkların ya da durumların varlığında, yanıklar geniş yüzeyleri kaplıyorsa, damar içi yoldan serum tedavisi gerekebilir. Bu hastalarda sıklıkla 5-7 gün içerisinde tam iyileşme beklenir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?