Egzama nasıl tedavi edilir?

Egzama, oldukça yaygın bir tür cilt rahatsızlığıdır. Pek çok çeşidi bulunan hastalığın genetik faktörleri de fazlası ile etkilidir.

En yaygın olarak görülmekte olan türü ise alerjik olanıdır. Ciltte kuruluk, boyunda, kulak arkalarında, diz arkalarında, dirsek içlerinde, el ve ayak bileklerinde kaşıntılı kızarıklık, saç derisinde kaşıntılı kızarıklık, bebeklerde yanaklarda meydana gelen kızarıklık ve ciltte kuruma da hastalığın belirtileri arasındadır.

Hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan nedenlerden birisi de cildin herhangi bir nedenden dolayı tahriş olmasıdır. Cildin deterjan, sabun, çamaşır suyu, parfüm gibi sürekli olarak maruz kaldığı tahriş edici nitelikteki maddelerle temas da egzama rahatsızlığına neden olabilir.

Aynı zamanda cildin doğal yağını alan ya da cildi kurutan ürünlerde egzama oluşumuna sebep olabilirler.

Alerjik olarak ortaya çıkmasındaki etken ise alerjenlerdir. Nikel vb. gibi metal maddeler alerjik biçimde oluşmasında etkili olabilir. Alerjen kaynaklı egzama çoğunlukla çocuklarda görülür. Takı, saç boyası, kozmetik ürünleri, parfüm gibi maddeler de alerjik türünün ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hastalığı tetikleyen diğer bir neden ise hava koşullarıdır. Nem oranının düşük ve havaların soğuk olduğu kış aylarında egzama rahatsızlığının ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Soğuk hava ya da düşük nem, mevsim geçişleri egzama hastalığını tetikleyici faktörlerdir.

Aile üyelerinde egzama rahatsızlığı bulunuyor ise bireyde de görülme ihtimali yüksektir. Hastalığnı ortaya çıkmasında ve tekrarlanmasında da bağışıklık sisteminin güçsüz olması sebep olarak gösterilebilir. Ayrıca aşırı stres, endişe ve kaygı da hastalığa yol açabilir.

Egzama tedavisi

Vücut temizliği için sabun yerine banyo yağı tercih edilmelidir, hastalıklı bölgeler kaşınmamalıdır, pamuklu giysiler giymeye özen gösterilmeli, sıcak havalarda aşırı terlemeden kaçınılmalı, serin erlerde bulunulmalı, nemlendirici kremler ile vücut daima nemlendirilmelidir, soğuk havalarda ise nem bulunmayan yerler tercih edilmelidir. Aynı zamanda tedavisi için kortizonlu deri merhemleri sürülebilir.

Önerilen İçerik :   Okaliptus Uçucu Yağı Nedir? - Faydaları, Kullanım Alanları

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir