Hamileyken, sağlıklı bir bebeğe hazırlanmak için elinizden gelen her şeyi yaparsınız. Hamileyken ağız sağlığınızı korumak genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır. Birçok hamile kadın “Hamileyken diş hekimine gidebilir miyim?” ve “Hamilelik sırasında dişlerim etkilenir mi?” gibi sorular soruyor. Bunlar harika sorular ve bu blog yazısında hamileyken diş bakımı ile ilgili neler beklemeniz gerektiğine değineceğiz!
Diş Bakımı ve Hamilelik
Diş sağlığı, hamilelik sırasında ve yaşamınız boyunca genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Röntgen dahil olmak üzere ağız hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisinin hamilelik sırasında güvenli olduğundan emin olun. Hamileyken bir diş prosedürüne ihtiyacınız olursa, lokal anestezi (epinefrinli veya epinefrinsiz lidokain) de hamileyken güvenlidir. Bununla birlikte, genel güvenliğinizi (ve bebeğinizin güvenliğini) sağlamak için tıp doktorunuzdan veya birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızdan bir izin belgesi almanızı önerebiliriz.
Genel olarak, hamileyken diş hekimine gitmek güvenlidir ve hamilelik sırasında genel sağlığınızı iyileştirmek için kesinlikle gereklidir. Şimdi hamilelikte ağız sağlığının bazı özelliklerini gözden geçirelim.
Hamileyken Diş Bakımının Zamanlaması
Hamileliğinizin hangi aşamasında olursanız olun bakım almanızı tavsiye ediyoruz. Ancak diş hekimlerimiz, diş bakımınız sırasında mümkün olduğunca rahat olmanızı istediğimizden, özellikle hamileliğinizin 8. veya 9. ayındaysanız, bir prosedürün uzunluğunu dikkate alır. İkinci üç aylık dönem genellikle bir diş prosedürü için en uygun zamandır, ancak bakımınıza genel olarak bir göz atacağız ve olasılıkları önceden sizinle tartışacağız. Size acı vermiyorsa veya bebeğinizi etkilemiyorsa, implant yerleştirme, kozmetik diş hekimliği ve yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gibi bazı diş tedavileri bebeğiniz doğduktan sonraya ertelenebilir.
X-Ray’ler ve Hamilelik
Hamile bir kadının diş tedavisini ertelemesi, tedavinin tamamlanmasından daha risklidir ve bir diş hekiminin doğru ve zamanında teşhis koymasının en iyi yolu ağzınızın röntgenini çekmektir. Röntgen çekimi sırasında sizi ve bebeğinizi korumak için gerekli önlemleri alıyoruz ve diş hekimlerimiz maksimum güvenlik için kurşun önlük/tiroid yakalık kullanacaktır. Tedavi edilmeyen diş hastalıklarının bakterileri çocuğunuza aktarabileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle hamileliğiniz sırasında herhangi bir diş sorununu teşhis ve tedavi etmek çok önemlidir. Genel olarak, rutin diş röntgenleri insanları uçakta uçmak gibi diğer yaygın faaliyetlerden daha az radyasyona maruz bırakır. Kliniklerimizde dijital röntgenler kullanıldığından, çok az miktarda radyasyona maruz kalacağınızdan emin olabilirsiniz. Modern diş röntgenlerinin ne kadar az radyasyona maruz bıraktığı da dahil olmak üzere diş röntgenleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Hamilelik Dişlerinizi ve Diş Etlerinizi Nasıl Etkileyebilir?
Hamilelik sırasında ağız sağlığınızda aşağıdaki durumlardan biri veya daha fazlası dahil olmak üzere bazı değişiklikler fark edebilirsiniz:
Hamilelik Gingivitisi
Kadınların yaklaşık yüzde 50’si, plak birikiminin iltihabi bir yanıt oluşturduğu ve diş etlerinin şişmesine neden olduğu bir durum olan hamilelik gingivitisi yaşayacaktır. Bu nedenle düzenli ağız hijyeni alışkanlıklarının çok önemli olduğunu vurguluyoruz. Diş hekiminiz, diş etlerinizin sağlığını korumak için hamileliğiniz sırasında ek bir hijyen temizliği randevusu da önerebilir.
Diş Erozyonu
Sabah bulantısı, gastrik reflü veya hiperemezis gravidarum yaşarsanız diş minesinde erozyon meydana gelebilir. Mümkün olduğunca fazla asidi uzaklaştırmaya çalışmak için kustuktan sonra ağzınızı suyla çalkalamanız önemlidir. Dişlerinizi hemen fırçalamak asidi diş minenizde öğütebilir, bu nedenle önce çalkalamanızı, ardından yaklaşık 5 dakika sonra fırçalamanızı öneririz. Asidi nötralize etmenin bir başka yolu da ağzınızı bir bardak suda eritilmiş bir çay kaşığı karbonatla çalkalamaktır.
Hamilelik Tümörleri
İkinci trimesterde dişlerinizin arasındaki diş etlerinizde tümörler görülebilir. Kötü ağız sağlığı hamilelik tümörü riskinizi artırabilir ve kolayca kanarlarsa alınmalarını önerebiliriz.
Diş Hareketliliği
Hamilelik sırasında dişlerinizin normalden daha gevşek olduğunu fark edebilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra dişleriniz genellikle sıkılaşacak ve hamilelik öncesinde altta yatan bir durum olmadığı sürece herhangi bir diş kaybı yaşamayacaksınız.
Diş Çürükleri
Hamilelik sırasında artan asitlik, yiyecek istekleri ve değişen hormonlar nedeniyle çürüklere yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir. İyi bir ağız hijyeni bu riski en aza indirecektir.
Hamilelikte Ağzınızı Sağlıklı Tutmak İçin Atılacak Adımlar
Hamileyken riskinizi veya ağız sağlığı sorunlarınızı en aza indirmenize yardımcı olabilecek bazı basit yolları aşağıda bulabilirsiniz:
- Muayeneler ve temizlikler dahil olmak üzere diş hekiminizle rutin bakımınızı sürdürün
- Günde iki kez fırçalama ve günde en az bir kez diş ipi kullanma ile iyi bir ağız hijyeni sağlayın
- Dengeli beslenin ve şekerli atıştırmalık tüketimini en aza indirin
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?