Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, iyi bir ağız hijyeni sağlamanın yalnızca bir parçasıdır. Uygun ağız hijyeninin önemli bir bileşeni de iyi kalitede florürlü diş macunu kullanmaktır. Florür, kayalarda ve toprakta doğal olarak bulunan bir mineraldir ve birçok diş macunu çeşidinde bulunur. Florür, çürüklerin önlenmesine yardımcı olan harika bir bileşendir. Pek çok kişinin florürlü diş macununun sizin için kötü olup olmadığını sorduğunu duyduk ve bu makalede bunu açıklıyor ve size aradığınız cevapları veriyoruz.
Florür Nedir?
Göller, nehirler ve okyanus dahil olmak üzere su kaynaklarının çoğunluğu doğal olarak oluşan bir mineral olan florür içerir. Araştırmalara göre, kamusal su sistemlerinin florlanmasının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş çürümesini en az %25 oranında önlediği kanıtlanmıştır. Uzmanlara göre, bazı müşterilerin florürün güvenliğine ilişkin yanlış kanıları, florür içermeyen ürünleri tercih etmelerine katkıda bulunabilir.
Bir Diş Macununda Aranması Gerekenler
Diş hekimlerinin, uygun diş macunu seçimi konusunda vereceği basit bir ipucu vardır. Sadece florür içeren diş macunlarının böyle bir etikete sahip olmasına izin verilir ve bu da ancak ürünün güvenliğini ve etkinliğini doğrulayan bilimsel veriler sunulduktan sonra gerçekleşir. Formülünde florür bulunmayan bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayarak çürükler önlenemez.
Diş Macunu Bileşenleri
Kalsiyum Bileşikleri ve Fosfatlar
Bunlar aşındırıcı görevi görür. Bunlar diş minesine zarar vermeden dişlerdeki kalıntıları nazikçe ve etkili bir şekilde temizler.
Yapıştırıcılar
Bunlara örnek olarak sodyum aljinat veya ksantan sakızı verilebilir. Diş macununun kurumasını önlemeye yardımcı olurlar ve macuna esneklik ve şekil verirler.
Nemlendiriciler
Gliserol veya propilen glikol fazla nemi emerek diş macununun kurumasını önler.
Köpürtücü Maddeler
Sodyum lauril sülfat ve sodyum alkilsülfo süksinat köpürtücü maddelere iki örnektir.
Koruyucular
Mikroorganizma büyümesi koruyucu maddeler yardımıyla engellenebilir. Bu, diş macununuzun bozulmadığından emin olmak içindir.

Çürükler Ne Zaman Oluşur?
Diş çürüğü olarak da bilinen çürükler, dişin koruyucu minesi aşındığında meydana gelir. Genellikle tartar olarak bilinen plak, dişleri sürekli olarak kaplayan bir bakteri tabakasıdır. Bir kişi şeker içeren yemekler veya içecekler tükettiğinde, plak içindeki bakteriler asit üretir. Bu asit daha sonra dişin sert dış kaplamasını tahrip ederek zamanla aşındırır. Bir kişi şeker içeren yiyecek veya içecekler tükettiğinde, plak içindeki bakteriler asit oluşturur. Bu durumda dişte çürük olarak bilinen küçük delikler oluşur.
Florürün Faydaları
Dişlerinizi Çürümeye Karşı Koruyun
Florür, büyüyen diş minesinin güçlenmesine katkıda bulunarak ve plakta bulunan bakteriler tarafından asit oluşumunu azaltarak diş çürümesini önlemeye yardımcı olur.
Dişlerinizi Erozyonun Etkilerine Karşı Korur
Florür, dişler ile demineralizasyon olarak bilinen bir süreç arasında bir bariyer görevi görür. Bu, bakteriler diş minesini aşındıran asit üretmek için tatlılarla etkileşime girdiğinde gerçekleşir. Buna ek olarak, florür etkili bir remineralizasyon ajanıdır. Bu işlem sayesinde dişe kalsiyum ve fosfat iyonları getirilerek aside dirençli yeni bir yüzey alanı geliştirilmesine yardımcı olur.
Potansiyel Florür Riskleri
Çok fazla florür diş florozisine yol açabilir. Florozis, diş minesinin renginde değişikliğe neden olan ve florüre maruz kalmaktan kaynaklanabilen bir bozukluktur. Bu renk değişikliği genellikle dişlerinizde beyaz lekeler olarak kendini gösterir, ancak kahverengi lekeler olarak da ortaya çıkabilir. Diş macunundan çok fazla florür alma olasılığı oldukça düşüktür ve diş macununu yutmaya yetişkinlerden daha eğilimli oldukları için büyük ölçüde gençleri etkiler.
Çocuklarda Diş Florozisi Nasıl Önlenir?
Altı yaşın altındaki çocuklar, diş macununun yutulmasını önlemek için yakından denetlenmelidir. İki yaşın altındaki çocukların dişlerine sadece bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu sürülmeli ve ebeveynler çocuklarında florürlü diş macunu kullanmadan önce bir tıp uzmanına veya diş hekimine danışmalıdır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?