Vajinal mantar, kadınların birçoğunun hayatları boyunca en az bir kere karşılaştıkları önemli jinekolojik sorunlar arasında yer alıyor. Genital bölgede acı, yanma, kızarıklık gibi belirtilerle kendini belli eden vajinal mantar, kadınlar için yaşam kalitesini oldukça bozan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Vajinal mantar ile ilgili şikayetler ortaya çıktığında vakit kaybedilmeden kadın hastalıkları ve doğum konusunda uzman bir hekime muayene olunması ve gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekiyor.
Yaşam kalitesini düşürüyor
Vajinal mantar, vajina ve çevresinde bulunan vulva adı verilen dokularda tahriş, beyaz akıntı ve aşırı kaşıntıya neden yaygın bir enfeksiyondur. Vajinal kandidiyazis de denilen bu rahatsızlık, toplumdaki kadınların %75’ini en az bir kez etkiler. Dış genital organlarda acı, yanma, kızarıklık, ödeme sebep olur ve bazı durumlarda da ciltte soyulmalar görülebilir.
Tanısı jinekolojik muayene ile konur. Hem görünüşü hem de kokusu oldukça belirgindir. Basitçe bir spekulum yerleştirilerek tanısı konulabilir. Tedavi kişinin durumunu hastalığın ağırlığına ve süresine göre değişkenlik gösterir. Ama genel olarak antimikotik dediğimiz ilaçları kullanmaktayız.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalı
Genelde mantar enfeksiyonu kendiliğinden geçmesi pek kolay değildir. Ama kişisel hijyene dikkat etmek Ve genital hijyene gerekli hassasiyeti göstererek oluşması engellenebilir. Pamuklu iç çamaşırları kullanılması, iç çamaşırının her gün değiştirilmesi vajinal enfeksiyon riskini azaltacaktır. Vajinal enfeksiyonlarda mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gözükmek faydalı olacaktır. Çünkü beklemek evde bir takım yanlış uygulamalar yapmak enfeksiyonu daha da arttıracak ve de tedavisini zorlaştıracaktır. Ayrıca her vajinal enfeksiyon mantar değildir. Bu sebeple muayene olup sebebe yönelik tedavi almak en doğru seçenek olacaktır.
Kültür testi acılı bir işlem değildir
Vajinal mantar yapılacak herhangi bir kan testinde çıkmaz. Yapılacak jinekolojik muayenede spekulum aracılığıyla gözle gülerek tanı konulacağı gibi aynı zamanda daha komplike olan olgularda vajinal kültür alınması faydalı olacaktır. Mantar tanısı vajinal kültürle konulabilmektedir. Kültür testi vajinal muayene esnasında kulak çubuğu buna benzer çubuklar aracılığıyla alınır. Bu işlem acı ağrı veren bir işlem değildir.
Enfeksiyon kronikleşmediyse eş tedavisine gerek yoktur
Mantar enfeksiyonu genelde kendiliğinden geçmez. Ama zaman içerisinde şiddeti azalır ve bu sebeple geçmiş olduğu düşünülebilir. Tedavi almadan bir enfeksiyonun tamamen gitmesi çok mümkün değildir. Bununla birlikte eğer enfeksiyon kronikleşmediyse eş tedavisine gerek yoktur.
Sirke kullanmak riskli olabilir
Kadın hastalıkları ve doğum alanında halk arasında pek çok doğru bilinen yanlış bulunmaktadır. Bunlardan biri de vajinal mantar durumunda sirke kullanımıdır.
Sirke asidik bir sıvı olduğu için mantar enfeksiyonlarında vajinal Ph’ının düzenlenmesine yardımcı olabilir ama onun dozunu ve Ph’ının ayarlanması ve herkes tarafından standart yapılamayacağından rutin bir tedavi olarak önerilmesi mümkün değildir. Vajinal mantar konusunda en doğru önerileri kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız verecektir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?