Menopozda Beslenme ve Egzersiz Önerileri

Bir kişinin 12 ay adet görmediği menopozda, adet gören herkesin yaşayacağı doğal bir yaşam aşamasıdır. Vücutta çeşitli değişiklikler yaşandığı için menopoz (perimenopoz) öncesi başlayabilen ve bir süre devam edebilen semptomlara neden olur. Menopozda kaçınılmaz olsa da, semptomların yaşam kalitenizi etkilemesi gerekmez. Diyet, semptomları hafifletmek ve bu süre zarfında kendiniz gibi hissetmenize yardımcı olmak için güçlü bir araç olabilir.

Menopoz Döneminde Hangi Besinleri Tüketmeliyim?

Beslenme, genel sağlığınızda hayati bir rol oynar. Perimenopoz, menopoz ve menopoz sonrası boyunca, ne yediğiniz de nasıl hissettiğinizi etkileyebilir. Kalsiyum, K vitamini ve D vitamini bakımından yüksek karbonhidratlar, proteinler ve yiyecekler dahil etmek, bu geçiş sırasında semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Karbonhidratlar

Düşük karbonhidratlı diyetlerin bugünlerde çok popüler olduğunu biliyorum, ancak karbonhidratlar enerji ve beyin işlevi için önemlidir. Yorgunluk ve hafıza sorunları menopoz sırasında sık görülen semptomlardır, bu nedenle kadınların vücuda ve beyne enerji veren karbonhidrat tüketmesi önemlidir.

Menopozda Beslenme ve Egzersiz Önerileri
Menopozda Beslenme ve Egzersiz Önerileri

Proteinler

Amino asitlerden oluşan protein, hücreleri büyütmek ve onarmak için kullanılan bir besin maddesidir. Popüler protein kaynakları arasında et, yumurta, süt ürünleri, tohumlar ve fındık bulunur. Protein bir önceliktir, ancak diğer her şeyi dışlamaz. Günde üç kez protein shake içmenize gerek yok, ancak çoğu öğün ve ara öğünde düzenli olarak protein aldığınızdan emin olun. Kan şekerini sabit tutmaya yardımcı olacak ve daha iyi kemik yoğunluğu ve daha düşük kırık riski ile ilişkilidir.

Kalsiyum Yüksek Gıdalar

Menopoza giren kişilerin kalp ve kemik sağlığı için gerekli olduğu için kalsiyumu diyetlerine dahil etmeleri gerektiğidir. Menopoz sırasında kadınlar, menopoza girmeyen biri için önerilen 1.000 miligram kalsiyumdan biraz daha fazla olan 1.200 miligram kalsiyum almayı hedeflemelidir. Menopoza giren kişiler, osteoporoz riski nedeniyle yeterli kalsiyum alıp almadıkları konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Süt ve peynir gibi süt ürünleri de en yaygın kalsiyum kaynaklarından biridir. Lahana ve bamya gibi yapraklı yeşilliklerden de kalsiyum alabilirsiniz.

Önerilen İçerik :   Menopoz Ne Zaman Başlar?

K Vitamini ve D Vitamini İçeren Besinler

Bu geçiş sırasında kemik yoğunluğu azaldığından, K vitamini ve D vitamini menopozdan geçenler için gerekli olan kemik sağlığını iyileştirmek için birlikte çalışır. D vitamini ve K vitamini, sırasıyla kalsiyum emilimi ve kalsiyumun yumuşak dokulardan ve arterlerden kemiklere yönlendirilmesi için önemlidir. Menopozdaki ve menopoz sonrası kadınlar, kabaca dört ila beş bardak yapraklı yeşillik olan 5 miligram K vitamini ve günde 800 ila 900 IU D vitamini (bir somon filetoya eşdeğer) hedeflemelidir.

D vitaminini somon ve sardalye gibi yağlı balıklardan, kırmızı etten, ciğerden ve yumurta sarısından alabilirsiniz. Büyük K vitamini kaynakları arasında lahana, ıspanak, yeşil lahana ve Brüksel lahanası gibi koyu yapraklı yeşillikler bulunur. Çoğu insan, yeterli seviyeleri korumak için D vitamini takviyesine ihtiyaç duyar. Hangi takviyeleri denemek için en iyi olacağı konusunda doktorunuzla konuşun.

Menopoz Döneminde Denemeniz Gereken Egzersiz Türleri

Her gün ayağa kalkıp vücudunuzu hareket ettirmeye çalışmalı ve haftada üç kez 20 ila 25 dakika ağırlık çalışması ve pelvik taban çalışması yapmalısınız. Egzersizi sabah 15 dakikaya ve eve döndükten sonra 10 veya 15 dakikaya bölebileceğinize dikkat çekiyor. Ve zaten yoğun olan gününüze fazladan bir seyahat süresi ekleyebilecek bir spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz. Bir yoga matınız, bir ağırlık setiniz ve internetiniz veya kablolu TV’niz varsa, evde yapmanız gereken tüm egzersizleri yapabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir