Sitemizde artık zaman buldukça yeniden paylaşımlar yapmaya başlamanın verdiği mutluluk ile bugün özel bir çay olan hayıt tohumu çayı hakkında bilgiler vermek istiyorum.
Kısa ifadeler ile hayıt çayı nedir, hayıt tohumu çayının faydaları kullanılışı ve yapılışı hakkında bilgilerimizi anlatmaya başlayalım.
Hayıt Nedir?
Latince adı vitex agnus-castus olarak bilinen hayıt ya da hayıt ağacı özellikle Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Yaprak, çiçek ve tohumlarını kaynatma yoluyla hazırlanan çaylar, tentürler ve şuruplar hayıt bitkisinin tıbbi amaçla kullanılabilmesini sağlamaktadır.
Hayıt bitkisi sıcak, ılıman ve subtropikal bölgelerde yetişmektedir. Hayıt ağacının büyümesi için tam güneş ışığı ve kısmı gölgeye sahip olması yeterlidir. Şimdi sizlere hayıt çayı tarifini verelim.
Hayıt Tohumu Çayı Tarifi:
1 çay kaşığı taze ya da kurutulmuş hayıt tohumunu alın. 1 bardak kaynar suyla beraber bir demliğe koyun. 10 dakika boyunca demlemeye bırakın. Tatlandırmak için biraz bal ekleyin. Şimdi ise en önemli konu hayıt tohumu çayının faydalarını anlatalım.
Hayıt Tohumu Çayının Faydaları:
Özellikle kadın hastalıkları ve kadın sağlığı için çok faydalı olan bu özel çayın faydalarını anlatmaya başlayalım.
Miyom:
Miyom oluşumunu önlemek ve azaltmak için en önemli yol dengeli bir hormon sistemini sağlamaktır. Hayıt tohumunda ise hormon dengesi için progesterona yardımcı olabilmektedir.
Sivilce ve Akne:
Hayıt hormon dengesizliğini gidererek kadınlardaki akne oluşumunu engelleyebilmektedir. Yapılan ön çalışmalarda, hayıt bitkisinin hormon etkilerini düzenleyerek premenstrüel sivilce oluşumuna engel olduğu ortaya çıkmıştır.
Doğurganlık:
Hayıt bitkisi düşüklere neden olan progesteron hormonun yüksek olması gibi hormonsal düzensizlikleri gidererek doğurganlığa yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, rahmin iç tabaka bölgesindeki endometrial hiperplazi üretiminin artması nedeniyle oluşan hücrelerin aşırı büyümesi durumunu engellemekte, bunların rahim kanseri ile sonuçlanmasını önlemektedir.
Prostat Kanseri:
Hayıt tohumu vücudun hormon dengesine yardımcı olmak için doğal ve bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Erkeklerde prostat kanserinin başlamasını engellemek için testosteron hormonu düzeylerini düşürebilmektedir. Bu nedenle yıllar boyunca doğal bir antiandrojen (erkeklik hormonun bazı etkilerinin devre dışı bırakılması) olarak hayıt tohumundan faydalanılmıştır.
Menopoz:
Progesteron düzeyinin düşük olması menopoz belirtilerini önemli ölçüde etki ettiğine inanılmaktadır. Hayıt bitkisinin ise luteinizan hormonlarının salgılanmasını arttırdığı, böylece progesteron seviyelerini yükselttiği söylenmektedir.
Süt Artışı:
Hayıt çayı vücuttaki prolaktin seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu için süt artışı mümkün olabilmektedir. Prolaktin süt üretimini regüle eden bir dişi hormondur. Eğer emziren bir anne iseniz, bu iddiayı destekleyecek hiçbir teyit çalışma olmadığı için kullanmadan önce doktorunuza ya da jinekologunuza danışmanız gerekmektedir.
Çikolata Kisti:
Endometriozis (çikolata kisti) problemi yaşayan kadınlar için hayıt bitkisini tüketmek bir seçim olabilmektedir. Bu bitkinin kullanım alanları zaten genel olarak vücut içindeki çeşitli kimyasal tepkimeleri düzenlemeye yardımcı olma üzerinedir.
Düzensiz Adet:
Kadınların doğal döngüsünde aylık bazda gerçekleşen menstruasyon dönemi çok önemli bir olgudur. Başka ciddi sorunlara neden olabileceği için ne pahasına olursa olsun dikkatli olmakta fayda vardır. Hayıt bitkisinin kullanımı regl problemlerini tedavi etmek için oldukça etkilidir. Düzensiz adet kanamaları problemi yaşayan kadınlar tedavi için hayıt bitkisinden faydalanabilmektedir.
Cinsel İsteksizlik:
Aşırı olarak cinsel isteksizlik problemlerinden başınız dertteyse, hayıt bitkisi tüketimini tercih ederek bu durumu azaltabilir ya da dengede tutabilirsiniz.
Hayıt Tohumunun Zararları:
Hayıt aynı zamanda yan etkilere de neden olabilmektedir. Bunlar adet kanamaları, ağız kuruluğu, saç dökülmesi, baş ağrısı, kaşıntı, hafif sindirim rahatsızlıkları, mide bulantısı, hızlı kalp atışı ve cilt döküntüsü şeklinde gözlemlenebilir.
Hayıt tohumu tüketiminden hamilelik ve emzirme dönemindeyseniz kaçınmalısınız. Buna ek olarak, hormona duyarlı (endometriyoz, rahim fibroitleri; meme, yumurtalık ve prostat kanserleri) kişiler de hayıt tohumu tüketiminden kaçınmalıdır.
Bu yazı hayıt tohumu çayının faydaları zararları yapılışı içenler fiyatı ile hamile kalanlar yapılışı kullananlar kullanıcı yorumları ne zaman içilir ne işe yarar ne kadar süre kullanılır nerede satılır içilmeli nasıl demlenir yapılır kullanılır hayıt çayı satın al kürü içenler hakkında kısaca bilgi vermek için yazılmıştır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?